Σε ποια ηλικία μπορεί να διαγνωστεί ο στραβισμός στα παιδιά
Στραβισμός είναι η κατάσταση κατά την οποία τα μάτια δεν βρίσκονται στην ευθεία: το ένα βλέπει ίσια και το άλλο στρέφεται προς μία άλλη κατεύθυνση.
Τα παιδιά με στραβισμό δεν βλέπουν διπλά, γιατί ο παιδικός εγκέφαλος απορρίπτει την εικόνα που έρχεται από το μάτι που στραβίζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιείται το μάτι και να γίνεται αμβλυωπικό (τεμπέλικο).
Προσβάλλει το 4% των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 χρόνων. Ανάλογα με την κατεύθυνση προς την οποία είναι στραμμένο το μάτι που στραβίζει, ο στραβισμός χωρίζεται σε:
• Συγκλίνοντα. Το μάτι βρίσκεται προς τα μέσα.
• Αποκλίνοντα. Το μάτι βρίσκεται προς τα έξω.
• Ανωτροπία. Το μάτι βρίσκεται προς τα πάνω.
• Υποτροπία. Το μάτι βρίσκεται προς τα κάτω.
Επίσης, ο στραβισμός χωρίζεται σε "φυσιολογικό" ο οποίος παρατηρείται τους πρώτους 3-6 μήνες της ζωής , οφείλεται στη μη καλή συνεργασία των μυών του οφθαλμού και εξαφανίζεται χωρίς καμιά θεραπεία, και στον "ψευδοστραβισμό", όπου απλά το παιδί δεν έχει στραβισμό αλλά δίνει την εντύπωση ότι στραβίζει.
Ο στραβισμός στα παιδιά, είτε συγγενής είτε επίκτητος, αποτελεί ένα πρόβλημα που πρέπει να διαγιγνώσκεται και να διορθώνεται έγκαιρα, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις στην πορεία της ζωής τους.
Πότε εμφανίζεται ο στραβισμός;
Ο στραβισμός εμφανίζεται από τη γέννηση ή μέσα στα δυο πρώτα χρόνια της ζωής. Μόλις διαπιστωθεί η υποψία στραβισμού θα πρέπει το παιδί να εξεταστεί από ειδικό οφθαλμίατρο για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να καθορίσει την κατηγορία του στραβισμού. Συχνά, βρέφη αλλά και νήπια έχουν «ψευδοστραβισμό». Ο ειδικός θα αποκλείσει τυχόν οφθαλμικές παθήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν στραβισμό. Τέλος, θα αντιμετωπίσει την πάθηση ανάλογα με τον τύπο της, την ύπαρξη ή μη αμβλυωπίας και τη συχνότητα με την οποία ο στραβισμός είναι εμφανής. Το σημαντικό είναι να γίνει έγκαιρα η διόρθωση.
Το κυρίως σύμπτωμα του στραβισμού είναι η διπλωπία. Το παιδί έχει την εντύπωση της διπλής εικόνας των αντικειμένων. Αν όμως δεν αντιμετωπιστεί ο στραβισμός έγκαιρα, τότε το παιδί θα έχει μείωση της όραση στο παθολογικό μάτι και τελικά το μάτι αυτό θα αποκτήσει αμβλυωπία.
Ποια η θεραπεία του στραβισμού;
Η θεραπεία του στραβισμού αρχίζει συνήθως μετά την ηλικία των 6 μηνών, με κλείσιμο του ματιού που δε στραβίζει, για ορισμένες ώρες την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό ερεθίζεται το μάτι που στραβίζει και αναπτύσσει ορθά την οπτική οξύτητα. Η αποκατάσταση όμως της σωστής θέσης του ματιού γίνεται μόνο χειρουργικά. Η εγχείρηση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό για να μην χάσει το μάτι που στραβίζει την όρασή του (αμβλυωπία).