Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα δόντια του παιδιού;
Ζήσε µε ένα «έξυπνο στόμα» είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου και επικεντρώνεται στην υιοθέτηση καλών συνηθειών στοματικής υγιεινής από όλους.
Περισσότερα από δύο στα τρία Ελληνόπουλα αποκτούν τερηδόνα σε δύο-τρία δόντια πριν από τα 12 τους χρόνια, ενώ σχεδόν οκτώ στα δέκα έχουν μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.
Η επίσκεψη στον οδοντίατρο όμως γίνεται συνήθως όταν είναι πλέον αργά και όταν το δόντι χρειάζεται φροντίδα. Όμως η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη καθώς ένα προβληματικό δόντι, μπορεί να δημιουργήσει αποστήματα, προβλήματα στη μάσηση, πρήξιμο στους αδένες ακόμα και μετακίνηση των μόνιμων δοντιών. Επίσης, ο πονόδοντος, επίμονος και συνεχής, αποσπά τη συγκέντρωση των παιδιών όχι μόνο από το διάβασμα αλλά από το σύνολο των δραστηριοτήτων του, με αποτέλεσμα να είναι οξύθυμο, κουρασμένο ή υποτονικό.
Γι΄αυτό και η εφαρμογή σωστών μέτρων πρόληψης από πολύ μικρή ηλικία είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
• το σωστό καθαρισμό των δοντιών (βούρτσισμα πρωί και βράδι και χρήση οδοντικού νήματος καθημερινά)
• τη σωστή διατροφή
• τη χρήση φθορίου
• τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.
Στόχος σας πρέπει να είναι η διατήρηση της υγείας των δοντιών μέχρι την ηλικία των 16-18 ετών. Αν το πετύχετε αυτό τότε το παιδί σας μάλλον θα έχει σε όλη του τη ζωή γερά δόντια.
Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος έχει ως αποτέλεσμα:
- Την πρόληψη της τερηδόνας και την καταστροφή των δοντιών
- Την πρόληψη της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας
- Την πρόληψη της απώλειας των δοντιών
- Την μείωση του κόστους θεραπείας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή λόγω της αντιμετώπισης των προβλημάτων σε αρχικά στάδια
- Την πρόληψη επιδείνωσης κάποιων συστηματικών ασθενειών
- Την έγκαιρη διάγνωση πολλών ασθενειών.