Το παιδί δεν πίνει νερό: Τα προβλήματα που δημιουργούνται και τρόποι να το αντιμετωπίσετε
Σε πολλά παιδιά, από τη βρεφική κιόλας ηλικία, το νερό δεν είναι από τα αγαπημένα τους ποτά. Είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο, σε σχέση με τους χυμούς και αυτά το κάνουν να υστερεί στην προτίμηση τους.
Ωστόσο, είναι το πιο ωφέλιμο και απαραίτητο για την υγεία τους. Μάλιστα, τα παιδιά που δεν πίνουν την ποσότητα νερού που χρειάζεται (6 με 8 ποτήρια μικρά ή μεγαλύτερα, ανάλογα την ηλικία τους), έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους και δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. Με κυριότερη αυτή της αφυδάτωσης, που δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα.
Συμπτώματα αφυδάτωσης
- Ένα παιδάκι, που δεν είναι καλά ενυδατωμένο νιώθει κουρασμένο, έχει κακή διάθεση και υπνηλία.
- Έχει πονοκεφάλους
- Δε μπορεί να συγκεντρωθεί, ενώ η αφυδάτωση επηρεάζει και την πνευματική διαύγεια.
- Έχει ξηροστομία και σκασμένα χείλη
- Έχει βαθουλωμένα μάτια
- Έχει ζαλάδες
- Ενδεχομένως, να μην έχει δάκρυα όταν κλαίει
- Έχει σκούρα ούρα ή ούρα που μυρίζουν
- Ταχυκαρδίες
Κάντε το παιδί σας να πιει νερό, χωρίς να το πιέσετε
Γνωρίζουμε ότι η πίεση φέρνει πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα, γι αυτό και σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει με το ζόρι να επιβάλλουμε στο παιδί να πιει νερό. Τι κάνουμε, λοιπόν;
- Καταρχάς, αν παρατηρήσουμε τα παραπάνω συμπτώματα της αφυδάτωσης, τον πρώτο που συμβουλευόμαστε, είναι ο παιδίατρος. Πρέπει, όμως και οι ίδιες να δώσουμε σημασία στο αν πίνει νερό το παιδί, ειδικά όταν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, που είναι περισσότερο ανεξάρτητο.
- Έτσι, πρέπει να παρατηρούμε μέσα στη μέρα αν και πόσο νερό πίνει. Αυτό γίνεται ευκολότερα με το να του έχουμε ένα δικό του μπουκάλι. Μάλιστα, φροντίζουμε με τρόπο να του υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να πιει νερό, φέρνοντας του διακριτικά το μπουκάλι, μπροστά του. Εξάλλου, όπου και αν πηγαίνουμε με το παιδί, το μπουκάλι με το νερό, πρέπει να το κουβαλάμε μαζί.
- Συζητάμε μαζί του και με ωραίο τρόπο - κάντε το να μοιάζει με παραμύθι και όχι απειλητικό μήνυμα – του εξηγούμε πόσο σημαντικό είναι το νερό για την υγεία μας. Φέρτε ως παράδειγμα, ιστοριούλες με πρωταγωνιστές ζωάκια που ηχούν καλύτερα στα αυτιά του και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τα τρομάξει.
- Αν του αρέσει το δροσερό νερό, φροντίζουμε να έχουμε πάντα. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που λόγω της ζέστης το δροσερό νερό είναι βάλσαμο. Μην βάζετε, όμως, μέσα παγάκια. Γιατί πέρα από τον πονόλαιμο, που ενδεχομένως να του προκαλέσετε, μπορεί να του παγώσουν τα δόντια και γενικά η αίσθηση του πολύ παγωμένου, δεν είναι και η καλύτερη.
- Επειδή το παιδί μιμείται τον γονιό, δώστε πρώτες το καλό παράδειγμα. Φροντίστε, όταν εσείς πίνετε νερό, να το κάνετε μπροστά του, ώστε να σας βλέπει.
- Μπορείτε επίσης να το κάνετε πιο διασκεδαστικό, προκαλώντας το παιδί σε «αγώνα», ποιος θα πιει όλο το νερό του. Προσοχή: να μην είναι αγώνας ταχύτητας, διότι στο τέλος θα φουσκώσει και η αίσθηση αυτή δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, ο νικητής δεν παίρνει κάποιο έπαθλο, διότι στο μυαλό του θα περάσει ως… «πίνω νερό για να κερδίσω κάτι» και όχι «πίνω νερό γιατί είναι ωφέλιμο». Και το παιδί από μικρό πρέπει να του μαθαίνουμε και όχι να το δελεάζουμε!