Πρέπει το νεογέννητο αγόρι να υποβληθεί σε περιτομή;
Αν έχετε αγόρι θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα του κάνετε ή όχι περιτομή.Τα περισσότερα αγόρια όταν γεννιούνται έχουν μια πτυχή δέρματος η οποία καλύπτει το άκρο του πέους ολοκληρωτικά ή σχεδόν ολοκληρωτικά.
Με την περιτομή αφαιρείται μέρος αυτού του δέρματος, έτσι ώστε η άκρη του πέους (βάλανος) και η οπή της ουρήθρας να είναι ελεύθερα στον αέρα.
Συνήθως οι περιτομές γίνονται στην κλινική τα πρώτα 24ωρα μετά τη γέννηση. Όταν η περιτομή γίνεται από πεπειραμένο γιατρό διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και σπάνια παρουσιάζει επιπλοκές.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αντίθετες απόψεις για το αν, από ιατρική άποψη, συνιστάται ή όχι η περιτομή. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν ιατρικής φύσεως πλεονεκτήματα για την περιτομή. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα νήπια που δεν έχουν περιτμηθεί έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ουρολοιμώξεις απ΄ότι εκείνα που έχουν υποστεί την επέμβαση. Χρειάζονται όμως περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η παρατήρηση αυτή.
Πάντως η περιτομή επισύρει στην πράξη και μερικούς κινδύνους, όπως είναι η μόλυνση και η αιμορραγία. Αν το βρέφος γεννηθεί πρόωρα, αν έχει κάποια ασθένεια, συγγενείς ανωμαλίες ή αιματολογικά προβλήματα, δεν πρέπει να περιτμηθεί αμέσως. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται σε υγιή βρέφη.
Περιτομή και ασθένειες
Από καιρό είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του πέους, που είναι πολύ σπάνιος παρουσιάζεται αποκλειστικά σε μη περιτμημένους άνδρες. Σύμφωνα με νέα στοιχεία, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι συχνότερος στις γυναίκες των οποίων ο σύντροφος δεν έχει κάνει περιτομή. Για τα στοιχεία αυτά υπάρχουν σήμερα επιφυλάξεις. Επιφυλάξεις υπάρχουν επίσης και για τα υφιστάμενα στοιχεία πάνω στη σχέση της περιτομής με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Πηγή: Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία