Ίκτερος: Γιατί πρέπει να αποφεύγεται η άμεση έκθεση του μωρού στον ήλιο
Πολλά υγιή και φυσιολογικά μωρά παρουσιάζουν τις πρώτες μέρες της ζωής τους ένα κιτρινωπό χρώμα στο δέρμα. Η κατάσταση αυτή που είναι γνωστή ως «φυσιολογικός ίκτερος», είναι σημάδι ότι το αίμα περιέχει υπερβολική ποσότητα χολερυθρίνης, μιας χημικής ουσίας που παράγεται από τη φυσιολογική καταστροφή των παλαιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία μικρές ποσότητες χολερυθρίνης περιέχει το αίμα όλων ανθρώπων, τα νεογέννητα όμως τείνουν να έχουν την ουσία αυτή σε υψηλότερα επίπεδα , επειδή κατά τη γέννησή τους έχουν μεγαλύτερο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και το ανώριμο ακόμα συκώτι τους ενδέχεται να δυσκολεύεται να επεξεργαστεί αυτή την ποσότητα της χολερυθρίνης.
Όταν τα επίπεδα της χολυλεθρίνης ξεπεράσουν τις φυσιολογικές τιμές, εμφανίζεται ο ίκτερος πρώτα στο πρόσωπο και κατόπιν στο στήθος στην κοιλιά και κατόπιν στα κάτω άκρα. Υστερα από μια επιδείνωση που παρατηρείται τις πρώτες μέρες, μετά τον τοκετό, ο ίκτερος θα αρχίσει να υποχωρεί χωρίς θεραπεία. Αν τα επίπεδα χολυλεθρίνης είναι εξαιρετικά υψηλά και δεν ελαττωθούν, υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ο γιατρός θα ζητήσει εξετάσεις για να καθορίσει την αιτία που προκαλεί τον ίκτερο κα ίσως συστήσει φωτοθεραπεία. Στην διαδικασία αυτή το μωρό τοποθετείται κάτω από μια φθορίζουσα πηγή φωτός για μια – δυο μέρες, έως ότου ωριμάσει το συκώτι του αρκετά, ώστε να μπορέσει να επεξεργαστεί την περίσσεια χολερυθρίνης στο αίμα.
Το φως της ημέρας δίνει το ίδιο αποτέλεσμα, δεν είναι όμως αρκετά δυνατό για να υποβοηθήσει τη διαδικασία αυτή. Προσοχή, η άμεση έκθεση στο φως του ήλιου δεν είναι πιο αποτελεσματική και πρέπει να αποφεύγεται λόγω του κινδύνου εγκαυμάτων από τις ηλιακές ακτίνες που εγκυμονεί.
Με την ευκαιρία θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι ο θηλασμός παρεμβαίνει μερικές φορές στην ικανότητα του ήπατος να μεταβολίσει την χολερυθρίνη πράγμα που ενδέχεται να παρατείνει τον ίκτερο σε μερικά νεογέννητα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ο παιδίατρος ίσως συστήσει την προσωρινή διακοπή του θηλασμού ( όχι περισσότερο από 48 ώρες) πράγμα που θα υποβοηθήσει τη μείωση των επιπέδων χολερυθρίνης στο αίμα.
Το μέτρο αυτό θα ληφθεί μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο, δεδομένου ότι οι συχνές θηλαστικές κινήσεις του βρέφους τις πρώτες ημέρες της ζωής του είναι καθοριστικές για την ενεργοποίηση του μηχανισμού παραγωγής του μητρικού γάλακτος.