Βιταμίνη D: Γιατί είναι απαραίτητη στα παιδιά και σε ποιες τροφές θα τη βρείτε
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βιταμίνη D.
Η βιταμίνη D αποτελεί ένα θρεπτικό συστατικό, το οποίο εξασφαλίζουμε, όπως και τα υπόλοιπα, μέσω της τροφής. Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά η μοναδικότητα της βιταμίνης D έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί και να παραχθεί ενδογενώς στον οργανισμό μας.
Αυτό συμβαίνει, όταν η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου πέσει πάνω στο δέρμα μας και απορροφηθεί από μια συγκεκριμένη ουσία που υπάρχει σε αυτό και η οποία μετατρέπεται στη συνέχεια σε βιταμίνη D. Μάλιστα, πάνω από το 90% της βιταμίνης D εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο, ενώ από τη διατροφή μας λαμβάνουμε μόνο το υπόλοιπο 10% αυτής.
Η βιταμίνη D , όπως αναφέρουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του προγράμματος ευζην, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των οστών και συγκεκριμένα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σκελετού. Επίσης, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι προστατεύει και από την εμφάνιση ποικίλων χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D θεωρείται η πιο διαδεδομένη διατροφική ανεπάρκεια και μια από τις πιο συχνά μη διαγνωσμένες παθολογικές καταστάσεις. Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να εξασφαλίσουμε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D;
Διατροφική πρόσληψη βιταμίνης D
Οι κυριότερες διαιτητικές πηγές της βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, η ρέγκα και ο τόνος, τα ιχθυέλαια, το συκώτι, ο κρόκος του αβγού, το γάλα και το τυρί, τα οποία συστήνεται να εντάσσεις οπωσδήποτε στο διαιτολόγιό σου. Ωστόσο, τα τρόφιμα αυτά περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού. Για το λόγο αυτό έχουν κυκλοφορήσει και εμπλουτισμένα τρόφιμα με βιταμίνη D, όπως γάλα, μαργαρίνη, χυμοί πορτοκαλιού και δημητριακά, τα οποία προτείνεται να καταναλώνονται στην περίπτωση που δεν εξασφαλίζονται επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μέσω της διατροφής και της ηλιακής έκθεσης.
Έκθεση στον ήλιο
Τα παιδιά που εκτίθενται περιορισμένο χρόνο στον ήλιο έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Συνεπώς, προτείνεται να αφιερώνετε χρόνο σε δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επαρκής παραγωγή της βιταμίνης D από την έκθεση στον ήλιο. Ο χρόνος ασφαλούς ηλιακής έκθεσης για τη σύνθεση της απαιτούμενης βιταμίνης D δεν είναι γνωστός, διότι εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως η εποχή, το γεωγραφικό πλάτος της χώρας, το χρώμα του δέρματος, η ηλικία του ατόμου κ.ά. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η έκθεση του προσώπου, του λαιμού και των χεριών ακάλυπτων στον ήλιο, χωρίς αντηλιακό, για περίπου 30 λεπτά την ημέρα αρκεί για να παραχθεί η ποσότητα της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε. Τους καλοκαιρινούς μήνες αυτό είναι πιο εύκολο, ενώ οποιαδήποτε πλεονάζουσα ποσότητα βιταμίνης D αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό για μελλοντική χρήση.
Συμπερασματικά, καθημερινές μικρές περίοδοι έκθεσης στον ήλιο βοηθούν στην εξασφάλιση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ιδιαιτέρως, όταν υιοθετούνται δραστηριότητες εντός του σπιτιού, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διατροφική πρόσληψη της βιταμίνης D, μέσω των τροφίμων που την περιέχουν, συμπεριλαμβανομένων και των εμπλουτισμένων. Στην περίπτωση που διαγνωστεί κάποια συγκεκριμένη έλλειψη, μπορεί να χρειαστεί, εφόσον κριθεί αναγκαίο από κάποιον ειδικό, η λήψη κάποιου συμπληρώματος βιταμίνης D.