Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό δεν αναπνέει κανονικά

Τι πρέπει να κάνετε.

Η αναπνοή στα νεογέννητα είναι άρρυθμη. 'Αλλοτε επιταχύνεται και άλλοτε επιβραδύνεται.

Τη μία φορά τα μωρά ροχαλίζουν δυνατά και την άλλη κοιμούνται τόσο ήσυχα ώστε η μητέρα να χρειάζεται να σκύψει πάνω από το κεφαλάκι τους για να ακούσει αν αναπνέουν.

Οι φυσιολογικές αναπνοές στα παιδάκια είναι γύρω στις 30-40 το λεπτό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα πρόωρα μωρά,τα οποία έχουν ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα ή μωρά που έχουν ιστορικό χρόνιας πνευμονοπάθειας.

Οι γονείς πρέπει να καλέσουν τον παιδίατρο στις εξής περιπτώσεις:

  • Αν το μωρό έχει κάτω από 10 ή πάνω από 60 αναπνοές το λεπτό, δηλαδή αν το στήθος ανεβοκατεβαίνει έντονα και τα ρουθούνια του ανοίγουν ως τα όρια τους.
  • Αν ακούγεται ένας εισπνευστικός συριγμός, δηλαδή σα να περνάει ο αέρας από κάτι πολύ στενό.
  • Αν την ώρα που αναπνέει, το χρώμα γύρω από τα χείλη του ή στην άκρη των δαχτύλων του, γίνεται μπλε.

Οι γονείς λοιπόν είναι καλό να παρατηρούν την αναπνοή του παιδιού όταν είναι καλά για να μπορούν να καταλάβουν αν υπάρχει κάποια αλλαγή. Μία εύκολη λύση είναι μετρήσουν πόσες φορές αναπνέει μέσα σ' ένα λεπτό. Με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να αντιληφθούν πιο εύκολα αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Κράτημα αναπνοής

Το σύνδρομο κατακράτησης της αναπνοής (breath holding attacks or spells) , όπως ονομάζεται, είναι αρκετά συχνό αφού εμφανίζεται στο 5% των παιδιών.
Συμβαίνει εξ ίσου σε αγόρια και κορίτσια και συνήθως αρχίζει μεταξύ 6-18 μηνών και εξαφανίζεται στην ηλικία των 5 ετών. Μπορεί να εμφανίζεται σε πολύ αραιά διαστήματα μπορεί όμως να συμβεί και πολλές φορές την ίδια ημέρα.

Το παιδί μετά από μικρό και ασήμαντο κτύπημα, ή όταν θέλει κάτι και δεν του κάνουμε το χατίρι ή όταν θυμώσει, ή φοβηθεί, αρχίζει να κλαίει, κρατά ακούσια την αναπνοή του (στη φάση της εκπνοής) για μερικά δευτερόλεπτα, που είναι όμως αρκετά για να του προκαλέσουν υποξία στον εγκέφαλο και εμφάνιση του επεισοδίου. Η κατακράτηση της αναπνοής έχει σαν αποτέλεσμα την άθροιση του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο ερεθίζει το κέντρο της αναπνοής και το παιδί αναγκάζεται να πάρει την πρώτη του αναπνοή και το επεισόδιο λήγει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved