Παιδί και έκζεμα: Πώς μπορείτε να το προστατέψετε;
Το ποσοστό των παιδιών που αναπτύσουν ατοπική δερματίτιδα (AD), κοινώς έκζεμα, κάποια στιγμή στη ζωή τους, όλο και μεγαλώνει.
Έτσι και οι έρευνες που γίνονται επικεντρώνονται στο πως μπορούν οι γονείς να τα βοηθήσουν ώστε να προστατευτούν.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια πρόληψη που να εγγυάται ότι προστατεύει 100% από την εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας, της πιο κοινής δηλαδή εκδήλωσης εκζέματος. Όμως κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής φαίνεται να μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες για το παιδί σας.
Οι μέλλουσες μητέρες που τρέφονται με πολλά φρούτα και λαχανικά, ψάρια και πολύ βιταμίνη D, φαίνεται να γεννούν παιδιά που έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν έκζεμα.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, ο θηλασμός συμβάλλει επίσης στην προστασία του παιδιού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα ποσοστά να εμφανίσει ένα παιδί έκζεμα, αυξάνονται όταν ένας από τους δύο γονείς, ο αδερφός ή αδερφή του έχουν ένα από τα παρακάτω:
- Aτοπική δερματίτιδα (AD)
- Αλλεργικό άσθμα
- Αλλεργική ρινίτιδα
Ακόμα φάνηκε πως ο θηλασμός συνέβαλε πολύ στη μείωση του κινδύνου και συγκεκριμένα κατά 33%. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ακόμα και αν οι το νεογέννητο παιδί έχει πολλές πιθανότητες να εκδηλώσει έκζεμα, αν θηλάζει τότε μπορεί να το εκδηλώσει σε πολύ πιο ήπια μορφή.
Οι πιθανότητες να εκδηλώσει έκζεμα ήταν λιγότερες όταν η μητέρα του:
- Το θήλαζε από 4 έως και 6 μήνες
- Ξεκινούσε τον απογαλακτισμό στον 4ο με 5ο μήνα μετά τον τοκετό
Το ποσοστό που εκδήλωσε έκζεμα ήταν μεγαλύτερο στα παιδιά που κατά το διάστημα των πρώτων 4 μηνών, πέρα από το μητρικό γάλα, τρεφόντουσαν και με άλλη τροφή.
Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάποια συγκεκριμένη τροφή ή διατροφή γενικότερα που να εμποδίζει το έκζεμα. Ωστόσο οι μέλλουσες μανούλες πρέπει φυσικά να προσέχουν τι τρώνε και τι πίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Αφού εξέτασαν 42 σχετικές μελέτες, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες έτρωγαν υγιεινά την περίοδο της κύησης, είχαν καλύτερα αντισώματα για να προστατευτούν από το έκζεμα.
Στην ουσία η υγιεινή τους διατροφή περιλάμβανε:
- Φρούτα και λαχανικά
- Ψάρια
- Βιταμίνη D
Τα προ βιοτικά επίσης βοηθούν στην καλύτερη θωράκιση του οργανισμού του παιδιού.
Είναι σημαντικό όμως να ξέρετε τι είναι καλό για εσάς καθώς κάθε οργανισμός μεταβολίζει διαφορετικά μερικές τροφές. Πολλές γυναίκες ακόμα μπορεί να έχουν αλλεργίες. Ή να έχουν τα παιδάκια τους αλλεργία σε κάποια τροφή.
Συνήθως όσα παιδιά είναι αλλεργικά, πρέπει να προσέχουν ή να αποφεύγουν το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, την πολύ πρωτεΐνη, την σόγια, τους ξηρούς καρπούς, τα φουντούκια, τα ψάρια και τη σοκολάτα.
Όσα παιδάκια έχουν αλλεργίες σε τροφές, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ατοπική δερματίτιδα, ή κάποιο είδος εκζέματος.
Προσοχή στην ενυδάτωση
Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά όταν τα παιδάκια μας είναι στους πρώτους μήνες της ζωούλας τους να ενυδατώνονται σωστά. Το κοινό σύμπτωμα του εκζέματος είναι το ξηρό δέρμα που αφυδατώνεται και ερεθίζεται. Αυτό συμβαίνει όταν χάνει νερό πολύ γρήγορα.
Έτσι πρέπει το δέρμα να κρατείται πάντα ενυδατωμένο. Προτού προμηθευτείτε την κρέμα για το μικρό σας να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας καθώς πολλές ενυδατικές περιέχουν συστατικά, ή αρώματα που μπορεί να ερεθίζουν την επιδερμίδα ή να προκαλούν αλλεργική αντίδραση.
Πως εκδηλώνεται το έκζεμα ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο:
Στα μωρά έως 6 μηνών
Συνήθως στα μωράκια έως 6 μηνών, τα συμπτώματα του εκζέματος εκδηλώνονται στο πρόσωπο, στα μάγουλα στο κούτελο και στο πηγούνι. Πολλές φορές μπορεί να εξαπλωθεί και στο κεφαλάκι του ή και στο σώμα. Το δέρμα κοκκινίζει στα σημεία αυτά και μπορεί να φαίνεται πιο ζαρωμένο.
Στα μωρά 6-12 μηνών
Σε αυτή την ηλικία το έκζεμα συνήθως κάνει την εμφάνιση του στους αγκώνες και στα γόνατα. Σημεία του σώματος όπου η τριβή είναι πιο συχνή επειδή μπουσουλάνε. Αν επιδεινωθεί, μπορεί να δημιουργήσει στις περιοχές αυτές κίτρινο φλοιό ή τοπικά πρηξίματα.
Στην ηλικία 2-5 χρονών
Η ατοπική δερματίτιδα συνήθως αρχίζει να εκδηλώνεται στο πρόσωπο των παιδιών. Μπορεί να εκδηλωθεί με μικρά κόκκινα στίγματα με μικρά εξογκώματα.
Γύρω στην ηλικία των δύο χρόνων, το έκζεμα είναι πιο πιθανό να αρχίσει να εμφανίζεται στις πτυχές των αγκώνων και των γονάτων, στους καρπούς, στους αστραγάλους και στις παλάμες.
Μπορεί ακόμα να εκδηλωθεί και γύρω από τα χειλάκια και το στόμα. Το δέρμα του παιδιού αρχίζει να ξεραίνεται και να σκληραίνει και μπορεί να δημιουργήσει χοντρές γραμμές. Κάτι που είναι γνωστό στην ιατρική ως"ομαλός λειχήνας δέρματος".
Παιδιά από 5 ετών και πάνω
Το έκζεμα σε αυτή την ηλικία συνήθως εμφανίζεται στο εσωτερικό των αγκώνων και των γονάτων. Μερικές φορές μπορεί να εκδηλώνεται και μόνο στο ένα χέρι.
Ένα είναι σίγουρο. Τουλάχιστον 70% των ανθρώπων, εκδήλωσαν κάποια στιγμή στη ζωή τους έκζεμα. Το θέμα είναι μόλις δούμε τα πρώτα σημάδια να φροντίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε να τα περιορίσουμε ώστε να προστατεύσουμε το παιδάκι μας από νωρίς.