Διάρροια στα μωρά: Που οφείλεται και πότε πρέπει να ανησυχήσετε (vid)
Παιδική διάρροια: Πώς μπορεί να σταματήσει;
Τα μωρά που θηλάζουν πολύ σπάνια έχουν πρόβλημα διάρροιας γιατί το μητρικό γάλα περιέχει διάφορα αντισώματα και πρωτεΐνες οι οποίες καταστρέφουν πολλούς από τους μικροοργανισμούς που προκαλούν διάρροια.
Πότε εμφανίζονται
Οι διάρροιες μπορούν να εμφανιστούν όλες τις εποχές του χρόνου, είναι όμως συχνότερες το καλοκαίρι. Τα συμπτώματα της διάρροιας είναι υδαρείς κενώσεις σε μικρή ή μεγάλη ποσότητα, λίγες ή πολλές φορές την ημέρα.
Μπορεί να έχουν πράσινο χρώμα και να έχουν προσμίξεις βλέννας ή και αίματος. Μπορεί παράλληλα το παιδί σας να κάνει εμετούς ή να παρουσιάσει πυρετό .Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν λίγες ώρες ή και μέρες.
Που οφείλεται η διάρροια
Η διάρροια μπορεί να οφείλεται στην ανατολή των δοντιών αλλά μπορεί να είναι ιογενής ή μικροβιακή λοίμωξη ( γαστρεντερίτιδα), να οφείλεται σε αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα αγελάδας ή σε άλλη τροφή. Μπορεί να φταίει κάποιο αντιβιοτικό ή ακόμη και η λήψη μεγάλης ποσότητας χυμών ή φρούτων.
Πώς αντιμετωπίζεται
Η θεραπεία της διάρροιας βασίζεται στη δίαιτα και τη χορήγηση υγρών. Θα διαπιστώσετε αν ο οργανισμός του παιδιού σας είναι αφυδατωμένος από το αν έχει δάκρυα όταν κλαίει, αν η γλώσσα του είναι στεγνή ή από το κατά πόσο «βρέχει» την πάνα του.Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο και τρώει στέρεες τροφές δώστε του να φάει κρέας ή κοτόπουλο με ρύζι ή πατάτα βραστή , ρυζόκρεμα, μπανάνα ή μήλο.
Περιποιηθείτε το δέρμα του μωρού στην ευαίσθητη περιοχή που καλύπτεται από την πάνα, με συχνό πλύσιμο και επάλειψη με προστατευτική κρέμα, για να αποφύγετε το σύγκαμα.Όταν οι κενώσεις του μωρού αρχίσουν να βελτιώνονται, η επαναφορά των υπόλοιπων τροφών στο μενού του παιδιού θα πρέπει να γίνει σταδιακά.