Για τους περισσότερους γονείς η πισίνα είναι μια πρακτική λύση το καλοκαίρι για να κάνει μπάνιο το παιδί τους.
Επίσης θεωρούν ότι είναι ασφαλής καθώς περιέχει χλώριο διατηρώντας το νερό καθαρό και απαλλαγμένο από βλαβερούς μικροοργανισμούς.
Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνουν ότι υπάρχουν μικρόβια στην πισίνα που επιβιώνουν προκαλώντας διάρροια, δερματίτιδα ακόμα και επιπεφυκίτιδα.
Ο Bhaskar Gurram, MD, γαστρεντερολόγος και επίκουρος καθηγητής στο UT Southwestern, εστιάζει κυρίως στο παράσιτο κρυπτοσπορίδιο (Cryptosporidium) το οποίο προκαλεί συχνά διάρροια, στομαχόπονο και ναυτία, με τα συμπτώματα να επιμένουν έως και για δύο ημέρες.
Tι είναι το Cryptosporidium
Το Cryptosporidium είναι ένα παράσιτο που προκαλεί την διάρροια. Τόσο το μικρόβιο όσο και η ασθένεια αναφέρονται συνήθως ως «Crypto».Το Cryptosporidium είναι ένα από τα πολλά μικρόβια που μπορούν να ζήσουν και να εξαπλωθούν στο νερό της πισίνας. «Το Cryptosporidium είναι πιο ανθεκτικό στις τυπικές επεξεργασίες νερού με χλώριο που γίνονται στις πισίνες για την πρόληψη ασθενειών», εξηγεί ο Δρ Gurram λέγοντας ότι μόλις το νερό έχει μολυνθεί με Cryptosporidium , μπορεί να επιβιώσει για μέρες παρά το ότι έχει υποστεί σωστή επεξεργασία.
Πώς εξαπλώνεται
Οι κύριοι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι μολύνονται με κρυπτοσποριδίωση περιλαμβάνουν:
- Κατάποση μολυσμένου νερού (πισίνες ή υδάτινα πάρκα)
- Κατάποση του παρασίτου από μη επεξεργασμένο νερό, όπως ποτάμι ή λίμνη
- Κατάποση μολυσμένου πόσιμου νερού ή πάγου
- Από μολυσμένα τρόφιμα
Επίσης μπορεί να μολυνθείτε αν αγγίξετε επιφάνειες ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από το παράσιτο και στη συνέχεια βάλετε τα χέρια στο πρόσωπό σας.
Ο αριθμός των ωοκύστεων που χρειάζεται για να νοσήσει ένα υγιές άτομο (λοιμογόνος δόση) είναι χαμηλός. Έχει περιγραφεί εμφάνιση κρυπτοσποριδίωσης, σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, μετά από κατάποση 10-30 ωοκύστεων. Σημειώνεται ότι σε ένα διαρροϊκό επεισόδιο μολυσμένου ανθρώπου ή ζώου απελευθερώνονται εκατομμύρια κρυπτοσπορίδια. Ο αγωγός που συμβάλλει περισσότερο στη μετάδοση του νοσήματος και στην εμφάνιση επιδημιών κρυπτοσποριδίωσης είναι το νερό (νερό δικτύου ύδρευσης, κολύμπι σε πισίνα/σιντριβάνι κλπ.)
Μία και μόνο βουτιά ενός μολυσμένου ατόμου αρκεί για να μολυνθεί μία πισίνα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιθανό να εμφανίσουν σοβαρή μορφή κρυπτοσποριδίωσης που χαρακτηρίζεται από διάρροιες όπως της χολέρας, σοβαρή δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και απώλεια έως και 10% του σωματικού τους βάρους. Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς αυτές ομάδες είναι πιθανό να γίνουν χρόνιοι φορείς του νοσήματος και τα συμπτώματα να επιστρέψουν σε περίπτωση που επιδεινωθεί η ανοσολογική κατάσταση τους.
Περίοδος επώασης και περίοδος μεταδοτικότητας
Η περίοδος επώασης του νοσήματος ποικίλει. Συμπτώματα εμφανίζονται από 1 έως και 12 ημέρες μετά την έκθεση στο παράσιτο (κατά μέσο όρο 7 ημέρες). Τα μολυσμένα άτομα αποβάλλουν το παθογόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα συμπτώματά τους. Το κρυπτοσπορίδιο συνεχίζει να απεκκρίνεται στα κόπρανα για αρκετές εβδομάδες μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων, με το χρονικό αυτό διάστημα να αυξάνεται σημαντικά στην περίπτωση ανοσοκατεσταλμένων ατόμων. Οι κύστεις του κρυπτοσποριδίου μπορούν να παραμείνουν μολυσματικές, εκτός ξενιστή, από 2 έως και 6 μήνες, καθώς παρουσιάζουν μεγάλη ικανότητα επιβίωσης στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ο χρόνος επιβίωσης εκτός ξενιστή αυξάνεται σημαντικά σε υγρό περιβάλλον.
Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τις πισίνες - απλώς λάβετε μερικές απλές προφυλάξεις
Εκτός από την εξασφάλιση της καλής υγιεινής των χεριών και της σωστής ενυδάτωσης , άλλοι τρόποι για να αποφύγετε να αρρωστήσετε από τις πισίνες περιλαμβάνουν:
- Κρατώντας τα παιδιά μακριά από το νερό εάν έχουν διάρροια
- Ντους πριν και μετά το νερό
- Διδασκαλία στα παιδιά να μην ουρούν στο νερό
Εάν έχετε μικρό παιδί, είναι καλή ιδέα να τα βγάζετε έξω από το νερό κάθε ώρα για να αλλάζετε την πάνα ή να του ζητάτε να πάει στην τουαλέτα.
Με πληροφορίες από childrens.com