Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα: 5 ερωτήσεις για την εκδήλωσή της στα παιδιά

Μηνιγγίτιδα στα παιδιά και μηνιγγιτιδόκοκκος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και που ντρέπονται να ρωτήσουν!

Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα: 5 ερωτήσεις για την εκδήλωσή της στα παιδιά

5 Ερωτήσεις για την εκδήλωση βακτηριακής μηνιγγίτιδας

Τι είναι η Μηνιγγίτιδα;

Η φλεγμονή των μηνίγγων, ενώ εάν έχει προσβληθεί και ο εγκέφαλος εντοπίζεται με τον όρο μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.

Από πού προέρχεται η Μηνιγγίτιδα;

Τα αίτια που την προκαλούν μπορούν να έχουν μικροβιακή ή μη προέλευση, όπως βακτηριακή (πυώδης) που αναλύεται περαιτέρω, αποτέλεσμα διήθησης καρκινικών κυττάρων ή θεραπευτικής ακτινοβολίας, ή ακόμη και ιογενής προέλευση (άσηπτη).

Ποια βακτήρια προκαλούν την εκδήλωσή της Μηνιγγίτιδας;

Τα συχνότερα βακτήρια που ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου είναι ο πνευμονιόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο αιμόφιλος της ινφλουένζας τύπου Β και σπανιότερα ο Β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδος –Α.

miniggitida sta paidia

Πόσο σοβαρή νόσος είναι η Μηνιγγίτιδα;

Μπορεί η πιο ευαίσθητη ηλικία να είναι μεταξύ 0-4 ετών, ωστόσο η συχνότητά της είναι 9 περιστατικά / 100.000 παιδιά. Σε μεγαλύτερες ηλικίες (5-14 ετών) μειώνεται σε 3.5 περιστατικά / 100.000. Επίσης ο μέσος όρος των περιπατώσεων που ήταν θανατηφόρες ήταν μόλις 0,08 / 100.000 περιστατικά, δηλαδή λιγότερο από μία περίπτωση μηνιγγίτιδας ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού οδήγησε σε θάνατο.

Παιδιά και μηνιγγίτιδα: Ποιος είναι ο ρόλος των εμβολίων;

Η επιτυχημένη εφαρμογή εμβολίων ειδικά σχεδιασμένων έναντι του πνευμονιόκοκκου και του αιμόφιλου τύπου Β έχει οδηγήσει σε σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγίτιδας λόγω προσβολής των παιδιών από αυτά τα βακτήρια. Για να γίνει κατανοητή η συμβολή των εμβολίων στο επίπεδο υγείας του συνολικού πληθυσμού, αξίζει να σημειωθεί πως από το 1998 έως το 2011, η εμφάνιση της νόσου που οφείλεται στον μηνιγγιτιδόκοκκο μειώθηκε από 2,5 περιστατικά / 100.000 σε 0,7 περιστατικά.

Μαθήματα ζωής από το 6χρονο κοριτσάκι στο Καματερό που νόσησε από μηνιγγίτιδα Β και ακρωτηριάστηκε

Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο οροομάδος C οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό εμφάνισης της νόσου, ενώ το 2014 κυκλοφόρησε και το εμβόλιο κατά της οροομάδος Β, το οποίο δημιουργήθηκε με μία νέα εργαστηριακή τεχνική και παρέχει προστασία όχι μόνο έναντι της Β, αλλά και άλλων οροομάδων.

θα πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητός ο σημαντικός ρόλος των εμβολίων για την υγεία του παιδιού. Τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα βήματα στον ιατρικό κόσμο, εξασφαλίζοντας τη ζωή καθώς και ένα εξαιρετικό επίπεδο ζωής. Παρόλο τη νέα τάση που κυκλοφορεί για τις βλάβες που προκαλούν τα εμβόλια, απόψεις που προέρχονται από ανίδεα και επικίνδυνα άτομα, οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου και το καθορισμένο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Διαβάστε επίσης:
Βακτηριακή μηνιγγίτιδα ή Μηνιγγιτιδόκοκκός: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία

Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα: Επιδημιολογία – Πρόληψη! Από την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου

5+1 λόγοι που πρέπει να κάνετε στο παιδί σας το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved