Ένα γλυκό που φτιάχνουν στο εξωτερικό την περίοδο του Halloween.
Μπορεί στο εξωτερικό τα καραμελωμένα μήλα να έχουν την τιμητική τους την περίοδο του Halloween, ωστόσο μπορεί κανείς να τα φτιάξει και οποιαδήποτε άλλη στιγμή είτε ως σνακ για το παιδικό πάρτι, είτε ως κέρασμα στο σχολείο.
Τι πιο υγιεινό άλλωστε από ένα μήλο. Όπως λέει χρόνια τώρα και ο σοφός λαός «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα».
Πώς θα φτιάξετε λοιπόν αυτά τα τέλεια καραμελωμένα μήλα;
Μα φυσικά με μεράκι και λίγη υπομονή. Θα χρειαστείτε 10 μήλα, ξηρούς καρπούς και πολύχρωμη τρούφα (αν θέλετε να τα διακοσμήσετε) στικς ή ξυλάκια για σουβλάκια και αντικολλητικό χαρτί.
Προετοιμασία: 10'
Eκτέλεση: 30'
Υλικά
- 10 μήλα
- 10 ξυλάκια (στικς)
- τριμμένους ξηρούς καρπούς, τριμμένο μπισκότο, πολύχρωμη τρούφα
για την καραμέλα:
- 1 κούπα βούτυρο
- 4 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες γλυκόζη
- 1 συσκευασία γάλα εβαπορέ
- 2 βανίλιες
Βήματα
-
Πλύνετε τα μήλα πάρα πολύ καλά με ζεστό νερό για μερικά λεπτά και σκουπίστε τα με καθαρό χαρτί κουζίνας.
-
Βάλτε προσεκτικά τα στικς (ξυλάκια) στα μήλα. Βολεύει καλύτερα στο σημείο του κοτσανιού.
-
Κάντε χώρο μέσα στο ψυγείο σας, ώστε να χωρέσουν τα μήλα και αφήστε εκεί τα μέχρι να φτιάξετε την καραμέλα.
-
Φτιάξτε την καραμέλα σας: Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη. Ανακατέψτε για 5-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μόλις το μείγμα αρχίσει να χοχλάζει προσθέστε το γάλα εβαπορέ. Ανακατεύετε συνεχώς διαφορετικά η καραμέλα σας θα «κόψει». Με ένα θερμόμετρο ελέγξτε τη θερμοκρασία της καραμέλας. Μόλις φτάσει τους 120 βαθμούς Κελσίου είναι έτοιμη. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίξτε τη βανίλια.
-
Αφήστε τη να κρυώσει 3-5 λεπτά πριν αρχίσετε να βουτάτε μέσα τα μήλα σας.
-
Βγάλτε τα μήλα από το ψυγείο και βουτήξτε τα στην λιωμένη καραμέλα.
-
Πασπαλίστε τα μήλα με τριμμένους ξηρούς καρπούς, τριμμένο μπισκότο ή πολύχρωμη τρούφα. Με τι θα διακοσμήσετε τα μήλα σας, είναι δική σας επιλογή. Αν θέλετε μπορείτε να τα αφήσετε και σκέτα.
-
extra tip: αν θέλετε να προσθέσετε και λίγη κουβερτούρα στα μήλα, αφήστε πρώτα να κρυώσει καλά η καραμέλα και έπειτα προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα.
-
Αυτά τα μήλα μπορείτε να τα φυλάξετε μέχρι δύο εβδομάδες περίπου στο ψυγείο.