Μια νόστιμη και λαχταριστή συνταγή για κολατσιό στο σχολείο ή το γραφείο.
Η φοκάτσια (Focaccia) είναι ένα πατητό, επίπεδο ψωμάκι που παρασκευάζεται από ζύμη η οποία νοστιμίζει από τα μπαχαρικά και τα υλικά που θα επιλέξει ο καθένας να βάλει από πάνω.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές συνταγές και παραλλαγές για να την φτιάξει κανείς, εμείς όμως σήμερα διαλέξαμε μία από τις πιο νόστιμες. Τα μανιτάρια και τα καραμελωμένα κρεμμύδια σε συνδυασμό με τα τσιπς πατάτας, το λιωμένο τυρί, το ελαιόλαδο και το φρέσκο θυμάρι, θα σας κάνουν να θέλετε να το φτιάχνετε συχνά.
Είναι μια υπέροχη ιδέα για κολατσιό στο σχολείο ή τη δουλειά σας. Ο,τι πρέπει για ένα lunch brake.
Δείτε τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής παρακάτω.
πηγή συνταγής: Instagram @turkazkitchen
Προετοιμασία: 10'
Eκτέλεση: 20'
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 1 1/2 κούπες χλιαρό νερό
- 2 1/4 κ.τ.γ. ξηρή μαγιά
- 1 κ.τ.γ. ζάχαρη
- 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.τ.γ. αλάτι
- 4 κούπες αλεύρι
Υλικά για από πάνω:
- 8 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια (κόκκινα ξερά) κομμένα ζουλιέν
- 2 κ.τ.σ. σάλτσα (σος) worcestershire
- 8 μεγάλα λευκά μανιτάρια κομμένα σε ροδέλες
- 1/4 κ.τ.γ. αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 8 κούπες νερό
- 2 μικρές πατάτες με τη φλούδα καλά πλυμένες
- φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 κούπα τριμμένη μοτσαρέλα
Βήματα
-
Σε ένα μέτριο μπολ, βάλτε 1 κούπα ζεστό νερό, τη μαγιά και μια πρέζα ζάχαρη. Ανακατέψτε και αφήστε να ξεκουραστεί για 5-7 λεπτά.
-
Σε ένα μεγαλύτερο μπολ, βάλτε το αλεύρι, το υπόλοιπο ζεστό νερό, τη μαγιά, το λάδι και την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέστε το αλάτι και ζυμώστε.
-
Ζυμώστε τη ζύμη καλά (περίπου 4-5 λεπτά) και καλύψτε τη με μια καθαρή πετσέτα ή πλαστική διάφανη μεμβράνη. Αφήστε τη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
-
Μόλις ξεκουραστεί και φουσκώσει, με τα χέρια σας βγάλτε τον αέρα. Ζυμώστε για 5-7 λεπτά. Βάλτε τη ζύμη ξανά σε ένα μπολ, καλύψτε τη με μια πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για περίπου 3 ώρες στο ψυγείο.
-
Σε ένα ορθογώνιο, ρηχό ταψί βάλτε ελαιόλαδο.
-
Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο. Βάλτε της ελαιόλαδο και ρίξτε μερικά κομμάτια φρέσκο δεντρολίβανο. Ζυμώστε ελαφρώς και απλώστε τη ζύμη στο ταψί.
-
Με τα δάχτυλα απλώστε τη, αφήνοντας λακούβες. Αφήστε τη για περίπου μία ώρα σκεπασμένη, έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
-
Όσο περιμένετε ετοιμάστε τα υλικά που θα βάλετε από πάνω.
-
Καραμελώστε σε ένα τηγάνι τα κρεμμύδια. Βάλτε στο τηγάνι 4 κ.τ.σ. ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και προσθέστε τη σος worcestershire. Μόλις καραμελώσουν βγάλτε τα από το τηγάνι και προσθέστε τα μανιτάρια.
-
Αφού ψηθούν και αυτά ετοιμάστε τις πατάτες.
-
Κόψτε τις σε πολύ λεπτές φέτες (τσιπς) με το μαντολίνο. Βάλτε της σε ένα μπολ με ζεστό νερό ανακατέψτε τις για 2-3 λεπτά και έπειτα βάλτε τις σε μια πετσέτα να τις στεγνώσετε.
-
Επιστρέψτε στη φουσκωμένη ζύμη που έχετε στο ταψί.
-
Βάλτε το τριμμένο τυρί πρώτα, έπειτα τα καραμελωμένα κρεμμύδια, από πάνω τα μανιτάρια και τέλος τις πατάτες.
-
Πασπαλίστε με λίγο φρέσκο δεντρολίβανο και ψήστε στους 220 βαθμούς Κελσίου για 20-25 λεπτά. Μόλις έχει ψηθεί η ζύμη (πάνω-κάτω) αφαιρέστε από τον φούρνο, αφήστε για 10 λεπτά να κρυώσει και σερβίρετε.