Εύκολη και γρήγορη συνταγή για φοκάτσια - Ιδανική για τις μέρες της νηστείας
Αντί να φτιαξετε ένα απλό ψωμάκι δοκιμάστε να φτιάξετε μια νόστιμη focaccia με μυρωδικά και τοματίνια.
Αν έχετε φτιάξει έστω και μια φορά ψωμί ή ζυμαράκι για πίτα ή πίτσα, τότε δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου στο να φτιάξετε αυτή τη νόστιμη και τέλεια φοκάτσια.
Προετοιμασία: 10'
Eκτέλεση: 30'
Υλικά
- 1 1/4 κούπα ζεστό νερό
- 2 1/4 κ.τ.γ. ξηρή μαγιά
- 1 κ.τ.σ. ζάχαρη
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κ.τ.γ. χονδρό αλάτι
- 3 κούπες αλεύρι
- μυρωδικά (φρέσκα) της επιλογής σας
- μερικά τοματίνια
Βήματα
-
Σε ένα μπολ βάλτε 1/2 κούπα ζεστό νερό, τη μαγιά μια πρέζα ζάχαρη και αφήστε να ξεκουραστεί για 5-7 λεπτά.
-
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το αλεύρι, το υπόλοιπο ζεστό νερό, το νερό με τη μαγιά που φτιάξατε στην αρχή, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και ζυμώστε για περίπου 4-5 λεπτά.
-
Σκεπάστε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα ή διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.
-
Πιέστε τη και ελευθερώστε τον αέρα, ζυμώστε μια-φορές και αφήστε στην άκρη ξανά. Επαναλάβετε τη διαδικασία 2-3 φορές.
-
Βάλτε σε ένα ταψί λαδόκολλα. Λαδώστε τη και βάλτε τη ζύμη σας. Πιέστε τη με τα δάχτυλα (όπως φαίνεται και στο βίντεο) και αφήστε τη να ξεκουραστεί.
-
Αφήστε να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου δύο ώρες).
-
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
-
Ρίξτε 2-3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο, πιέστε με τα δάχτυλα, κάντε μικρά βαθουλώματα, πασπαλίστε με μυρωδικά και χονδρό αλάτι. Τοποθετήστε τα τοματίνια και ψήστε για 20-22 λεπτά μέχρι να έχει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
-
Βγάλτε τη focaccia από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσει περίπου 30 λεπτά πριν την απολαύσετε οικογενειακώς.