Μια συνταγή για τέλεια πασχαλινά κουλουράκια.
Πάσχα χωρίς πασχαλινά κουλουράκια δεν γίνεται. Και επίσης Πάσχα δεν γίνεται χωρίς τα κουλουράκια τις γιαγιάς. Εκείνα τα κουλουράκια με το χυμό πορτοκάλι και το βούτυρο που κάνουν όλη τη γειτονιά να μοσχομυρίζει.
Δείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε και παροτρύνετε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν. Να βάλουν τα χεράκια μέσα στη ζύμη, να ζυμώσουν, να πλάσουν και γιατί όχι ακόμη και να δοκιμάσουν.
Προετοιμασία: 10'
Eκτέλεση: 20'
Υλικά
- 2 κούπες του τσαγιού ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο
- 4 αβγά
- ξύσμα από δύο πορτοκάλια
- ½ κούπα του τσαγιού γάλα
- 4 κ.τ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κούπα του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
- 3-4 βανίλιες
- μια πρέζα αλάτι
- 1 κ.τ.γ. σόδα
- 1 κιλό αλεύρι (περίπου)
Βήματα
-
Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν για περίπου 5 λεπτά.
-
Προσθέστε τα αβγά ένα-ένα.
-
Έπειτα βάλτε το γάλα με το χυμό και το ξύσμα.
-
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά με το μισό αλεύρι και αρχίστε να προσθέτετε αυτό το μείγμα στο άλλο.
-
Βάλτε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη πολύ σκληρή, αλλά να μην κολλάει και στα χέρια.
-
Αφήστε τη ζύμη για ένα τέταρτο να ξεκουραστεί και έπειτα πλάστε με τα παιδιά σας κουλουράκια σε σχήματα που τους αρέσει. Κοτσίδες και σαλιγκαράκια έχουν την τιμητική τους.
-
Αλείψτε τα με ένα αβγό για να γυαλίσουν.
-
Ψήστε στους 180° για 10 με 20 λεπτά.
-
Προσοχή! Μην βάζετε κουλουράκια που δεν έχουν το ίδιο μέγεθος στο ταψί σας. Κάποια θα παραψηθούν και κάποια άλλα όχι.