Φθινοπώριασε και ήρθε η στιγμή να φτιάξουμε τη συνταγή για cinnamon rolls της Υβόννης Μπόσνιακ.
Η διάσημη συνταγή της μαμάς (aka Υβόννης Μπόσνιακ) είναι βουτυρένια, γεμιστή με μαύρη ζάχαρη, κανέλα και γλάσο από τυρί κρέμα.
Όλες οι μαμάδες λίγο ή πολύ μπαίνουμε στην κουζίνα και φτιάχνουμε γλυκά για τα παιδιά μας. Ούτε εμείς οι ίδιες δεν γνωρίζουμε τις ώρες φουρνίσματος και ψησίματος που έχουμε περάσει στην κουζίνα από τη μέρα που γίναμε μαμάδες. Αυτό που ξέρουμε όμως, είναι ότι με τις μαγειρικές μας κάνουμε την οικογένειά μας χαρούμενη. Δεν είναι και λίγο να μυρίζει το σπίτι βούτυρο, πορτοκάλι ή κανέλα. Δεν είναι και λίγο να βλέπεις χαμογελαστά προσωπάκια μπροστά σου, δάχτυλα βουτηγμένα στο βούτυρο ή να ακούς επιφωνήματα όπως «Αααα», «Ωωω» και «Ουάου», από τα χείλη των παιδιών σου.
Μιας και μπαίνουμε σιγά σιγά στον Οκτώβριο, ήρθε η στιγμή να μοιραστούμε μαζί σας μια νόστιμη συνταγή για cinnamon rolls. Όχι μια οποιαδήποτε συνταγή. Αλλά τη συνταγή της μαμάς... Υβόννης Μπόσνιακ. Κάποιες ίσως να θυμάστε τη συνταγή αυτή να κάνει θραύση την περίοδο που μέναμε σπίτι, κάποιες άλλες πάλι μπορεί να την έχετε δει ποτέ ξανά.
Προετοιμασία: 10'
Eκτέλεση: 15'
Υλικά
Για την ζύμη:
- 370 γρ. αλεύρι
- 160 ml χλιαρό γάλα
- 30 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 7 γρ. ξηρή μαγιά
- 40 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ αλάτι
Για την γέμιση:
- 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 ,1/2 κ.γ κανέλα
- 1 κ.γ άρωμα βανίλιας
Για το γλάσο:
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ άρωμα βανίλιας
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ γάλα
Βήματα
-
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, 1 κ.γ από τη ζάχαρη και τη μαγιά, το ανακατεύουμε λίγο και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
-
Παίρνουμε το μίγμα με τη μαγιά και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό και τα ανακατεύουμε καλά. Έπειτα με μία ξύλινη κουτάλα προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να ανακατευτεί καλά ώστε να μπορούμε να το βγάλουμε εύκολα από το μπολ.
-
Πάνω στον πάγκο μας βάζουμε λίγο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε την ζύμη μας σιγά-σιγά. Σε περίπτωση που κολλάει η ζύμη προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Ζυμώνουμε για περίπου 6-7 λεπτά.
-
Η ζύμη μας δεν πρέπει να κολλάει αλλά πρέπει να είναι πολύ δροσερή και πολύ μαλακή.
-
Λαδώνουμε ένα καθαρό μπολ, βάζουμε τη ζύμη μέσα και τη σκεπάζουμε αφήνοντας τη να φουσκώσει για περίπου 50 λεπτά.
-
Για την γέμιση μας βάζουμε σε ένα μπολ τη μαύρη ζάχαρη, το βούτυρο, τη βανίλια και τη κανέλα, τα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα στο πλάι.
-
Ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη στον πάγκο μας, σε ένα τετράγωνο περίπου 40- 45εκ. Με ένα πινέλο απλώνουμε το βούτυρο σε όλη τη ζύμη. Βάζουμε την γέμιση στη ζύμη και στη συνέχεια την απλώνουμε πολύ καλά με το χέρι!
-
Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε 1 ταψί.
-
Τυλίγουμε την ζύμη σε ένα ρολό
-
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια, και τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί.
-
Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε πάλι για περίπου 40 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος.
-
Τα βάλουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 18-20’.
-
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, το βούτυρο, τη βανίλια, το γάλα και τα ανακατεύουμε καλά.
-
Τέλος βάζουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα πολύ καλά.
-
Με ένα κουτάλι απλώνουμε πάνω στα cinnamon rolls το γλάσο μας!