Νηστίσιμη σπανακόπιτα από τον Απόστολο Ρουβά

Μαργαρίτα Νικολάου
Νηστίσιμη σπανακόπιτα από τον Απόστολο Ρουβά

Μια νόστιμη συνταγή του μπαμπά, Απόστολου.

Μπορεί αυτό τον χρόνο να μην έχουμε τη χαρά να βλέπουμε τον Απόστολο Ρουβά σε κάποια εκπομπή να μαγειρεύει, όμως μέσα από το προφίλ του στο Instagram μοιράζεται κάποιες συνταγές του μαζί μας.

Στο παρελθόν έχουμε δείξει και άλλες συνταγές του Απόστολου Ρουβά, για γαλακτομπούρεκο και τυρομπουκιές. Αυτή τη φορά και με αφορμή τη νηστεία της Σαρακοστής αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας την λαχταριστή του συνταγή για τραγανή νηστίσιμη σπανακόπιτα.

Ακολουθούν τα υλικά και η διαδικασία παρασκευής της βήμα-βήμα.

Προετοιμασία: 10'

Eκτέλεση: 15'

Υλικά

για το φύλλο:

  • 400 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 220ml νερό
  • 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.τ.σ. ξίδι
  • 1 κ.τ.γ. αλάτι
  • νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
  • 150 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

για τη γέμιση:

  • 600 γραμμ. σπανάκι φρέσκο, πλυμένο και καθαρισμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 πράσα, κομμένα σε μικρές ροδέλες
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 40-50 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • αλάτι - πιπέρι

Βήματα

  • Σε ένα κάδο ή ένα μεγάλο μπολ βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το νισεστέ.
  • Ζυμώστε με τον γάντζο στο μίξερ ή με το χέρι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, μοιράστε τη σε 4 ίδια κομμάτια και τυλίξτε με διάφανη μεμβράνη για να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα. Εκτός ψυγείου.
  • Βάλτε το σπανάκι με λίγο αλάτι σε ένα σουρωτήρι να φύγουν τα περίσσια υγρά.
  • Αφού το στραγγίσετε καλά, βάλτε το σε ένα μπολ.
  • Βάλτε στο ίδιο μπολ το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τα πράσα και το σιμιγδάλι.
  • Προσθέστε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
  • Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά με το χέρι.
  • Ανοίξτε τη ζύμη και φτιάξτε τα φύλλα.
  • Λαδώστε το ταψί και βάλτε τρία φύλλα. Ανάμεσα από κάθε φύλλο θα πρέπει να λαδώσετε με ένα πινέλο.
  • Αφού κάνετε αυτή τη διαδικασία, βάλτε τη γέμιση και απλώστε τη καλά.
  • Έπειτα τραβήξτε τις άκρες των φύλλων που κρέμονται έξω από το ταψί, ένα - ένα και σκεπάστε την πίτα. Κάθε άκρη που τραβάτε και σκεπάζετε τη γέμιση, θα πρέπει να τη λαδώνετε ώστε να κολλήσει το ένα φύλλο με το άλλο.
  • Με το τέταρτο φύλλο σκεπάστε την πίτα σας.
  • Λαδώστε με ένα πινέλο, κόψτε σε τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια και ψήστε 1 ώρα στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Μόλις πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα η πίτα σας είναι έτοιμη.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved