Κουλουράκια πασχαλινά της γιαγιάς με αμμωνία

Μαργαρίτα Νικολάου
Κουλουράκια πασχαλινά της γιαγιάς με αμμωνία
Bigstock

Η κλασική παραδοσιακή συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια.

Μαζέψτε τα μανίκια ψηλά, φορέστε τις ποδιές -γονείς και παιδιά- και πλάστε κουλουράκια με τα δυο χεράκια.

Σήμερα θα σας δώσω την συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία. Τη συνταγή που κάνουν οι γιαγιάδες μας με αυγά, μυρωδάτο βούτυρο και φυσικά αμμωνία.

Ακολουθεί η συνταγή και η διαδικασία για να τη φτιάξετε:

Προετοιμασία: 15'

Eκτέλεση: 20'

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 250 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 130 γραμμ. γάλα πλήρες
  • 250 γραμμ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 15 γραμμ. αμμωνία
  • 3 κάψουλες βανίλιας

Βήματα

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Σε ένα μπολ βάλτε το βούτυρο με τα αβγά και τη ζάχαρη. Χτυπήστε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
  • Ρίξτε τις βανίλιες και συνεχίστε το ανακάτεμα. Το βούτυρο με τα αβγά και τη ζάχαρη θα πρέπει να αφρατέψουν πολύ καλά.
  • Κρατήστε το ποτήρι με το γάλα επάνω από το μπολ με το μείγμα, ρίξτε μέσα στο ποτήρι την αμμωνία και ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί.
  • Το μείγμα θα αφρίσει γι' αυτό και αναφέρω ότι θα πρέπει να έχετε το ποτήρι επάνω από το μπολ με το μείγμα.
  • Ρίξτε το μέσα και ανακατέψτε καλά.
  • Αλλάξτε το εξάρτημα του μίξερ σας και βάλτε το φτερό ή το εξάρτημα που έχετε για ζύμες.
  • Ρίξτε σιγά-σιγά το αλεύρι.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
  • Αφήστε τη να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα και έπειτα αρχίστε να πλάθετε τα κουλουράκια σας.
  • Βάλτε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και αρχίστε να τοποθετείτε τα κουλουράκια σας το ένα δίπλα στο άλλο.
  • Χτυπήστε ένα αβγό με λίγο νερό και αλείψτε τα κουλουράκια σας. Αυτό θα τους δώσει μια γυαλάδα. Αν δεν θέλετε να έχουν γυαλάδα, μην βάλετε τίποτε από πάνω.
  • Ψήστε για 15-20 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο).
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved