"Το Λάζαρο αν δεν πλάσεις ψωμί δε θα χορτάσεις"
Σάββατο του Λάζάρου σήμερα και οι νοικοκυρές φτιάχνουν λαζαράκια με τα παιδιά τους.
Τα παλιά χρόνια, το Σάββατο του Λαζάρου οι γυναίκες ζύμωναν το πρωί μικρά ψωμάκια, τους "λαζάρηδες" ή και "λαζαράκια".
Τα λαζαράκια έχουν σχήμα ανθρώπου σαβανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες της Ανάστασής του. Σε ανάμνηση λοιπόν του Λαζάρου, φτιάχνονται τα λαζαράκια. Μάλιστα είθισται όσα παιδιά έχει η οικογένεια, τόσα τόσα λαζαράκια να πλάθονται.
Στην ουσία, τα λαζαροψωμάκια είναι σταφιδόψωμα που η ζύμη τους έχει μέλι, καρύδια και σταφίδες.
Λαζαράκια ή Λαζαρήδες: Το έθιμο & δραστηριότητες για τα παιδιά σας
Πώς θα τα φτιάξετε και εσείς
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό
- 2 κ.τ.σ σταφίδες
- 4 κ.τ.σ ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο
- 1 κ.τ.γ λικέρ μαστίχας Χίου
- 1 φακελάκι μαγιά
- μερικά γαρίφαλα για τα ματάκια
Εκτέλεση:
Διαλύστε τη μαγιά με ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό σε μια λεκάνη.
Πρροσθέστε το λάδι, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τη μαστίχα και ένα ακόμη φλιτζάνι χλιαρό νερό.
Ρίξτε το αλεύρι και ζυμώστε με τα χέρια ή την κουζινομηχανή σας.
Μόλις το ζυμάρι σας είναι έτοιμο, χωρίστε το σε κομμάτια και πλάστε το σε ανθρωπάκια. Βάλτε τα γαρίφαλα για μάτια και αφήστε τα λαζαράκια σας στο ταψί για μισή ωρίτσα σκεπασμένα να "ξεκουραστούν".
Μόλις φουσκώσουν, ψήστε τα στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.