Σουσαμόπιτα: Το παραδοσιακό Θρακιώτικο γλυκό με φύλλο, σουσάμι και αμύγδαλα
Μία συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.
Η σουσαμόπιτα είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά της Θράκης. Φτιάχνεται με σπιτικό φύλλο, σουσάμι, αμύγδαλα, μπαχαρικά και σιρόπι και σήμερα ο Άκης μας δίνει τη δική του συνταγή για να το φτιάξουμε στο σπίτι.
Υλικά:
Για το σιρόπι
- 400 γρ. νερό
- 1 στικ κανέλα
- 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- φλούδα, από 1 λεμόνι
- 50 γρ. γλυκόζη, ή μέλι
Για τη γέμιση
- 500 γρ. σουσάμι, καβουρδισμένο
- 120 γρ. αμύγδαλο, λευκό, καβουρδισμένο
- 220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.σ. κανέλα
Για τη ζύμη
- 550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 πρέζα αλάτι
- 300 γρ. νερό, χλιαρό
- 40 γρ. σπορέλαιο
- 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. σπορέλαιο, για το λάδωμα των φύλλων
- αλεύρι γ.ο.χ., για τα φύλλα
Δείτε τη διαδικασία στο akispetretzikis.com