Σουσαμόπιτα: Το παραδοσιακό Θρακιώτικο γλυκό με φύλλο, σουσάμι και αμύγδαλα

Μία συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.

Σουσαμόπιτα: Το παραδοσιακό Θρακιώτικο γλυκό με φύλλο, σουσάμι και αμύγδαλα

Η σουσαμόπιτα είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά της Θράκης. Φτιάχνεται με σπιτικό φύλλο, σουσάμι, αμύγδαλα, μπαχαρικά και σιρόπι και σήμερα ο Άκης μας δίνει τη δική του συνταγή για να το φτιάξουμε στο σπίτι.

Υλικά:

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλα
  • 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • φλούδα, από 1 λεμόνι
  • 50 γρ. γλυκόζη, ή μέλι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. σουσάμι, καβουρδισμένο
  • 120 γρ. αμύγδαλο, λευκό, καβουρδισμένο
  • 220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.σ. κανέλα

Για τη ζύμη

  • 550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300 γρ. νερό, χλιαρό
  • 40 γρ. σπορέλαιο
  • 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. σπορέλαιο, για το λάδωμα των φύλλων
  • αλεύρι γ.ο.χ., για τα φύλλα

Δείτε τη διαδικασία στο akispetretzikis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved