Λαζαράκια: Το έθιμο και δύο συνταγές για να διαλέξετε
- Το έθιμο
- Λαζαράκια: Δύο συνταγές για τα νηστίσιμα γλυκά ψωμάκια
Εν όψει του Σαββάτου του Λαζάρου, μοιραζόμαστε μαζί σας δύο συνταγές για «λαζαράκια» για να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά.
Το έθιμο
Το Σάββατο του Λαζάρου είναι το Σάββατο πριν από την Κυριακή των Βαΐων και γιορτάζεται η ανάσταση του Λαζάρου από τον Ιησού Χριστό. Από τα πιο γνωστά έθιμα που σχετίζονται με την ημέρα αυτή είναι τα «λαζαράκια». Τα «λαζαράκια» ή οι «λαζάρηδες» όπως λέγονται επίσης, είναι γλυκά ψωμάκια που πλάθονται ανήμερα του Σαββάτου του Λαζάρου και έχουν σχήμα σαβανωμένου ανθρώπου. Φτιάχνονται στη μνήμη του Λαζάρου και σύμφωνα με την παράδοση σε κάθε σπίτι πρέπει να φτιάχνονται τόσα όσα είναι και τα παιδιά της οικογένειας. Μάλιστα παλιά συνήθιζαν να λένε τη φράση: «Λαζαράκια αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις».
Λαζαράκια – Δύο συνταγές για να διαλέξετε
Υπάρχουν πολλές συνταγές για λαζαράκια με μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους. Ιδού δύο από αυτές.
Για τα παιδιά εξίσου ενδιαφέρον είναι και το πλάσιμο ώστε να δώσετε στα ψωμάκια το σχήμα που πρέπει.
Συνταγή #1 – Λαζαράκια με σταφίδες
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
- 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού καλαμποκέλαιο
- 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισος
- 1 φακελάκι μαγιά
- γαρύφαλλα ολόκληρα για τη διακόσμηση
Εκτέλεση:
Διαλύστε τη μαγιά στο φλιτζάνι με το νερό και αφού αφρίσει, προσθέστε το καλαμποκέλαιο. Στη συνέχεια προσθέστε επίσης, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το γλυκάνισο και το άλλο ποτήρι με το νερό.
Ρίξτε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώστε με τα χέρια. Ζυμώστε μέχρι να μην κολλάει πια η ζύμη στα χέρια σας και το μείγμα να έχει ομογενοποιηθεί καλά. Χωρίστε το ζυμάρι σε κομμάτια, πλάστε σε ανθρωπάκια και προσθέστε τα γαρύφαλλα στη θέση των ματιών τους.
Απλώστε σε ένα ταψί, αντικολλητικό χαρτί και τοποθετήστε τα λαζαράκια στη σειρά. Σκεπάστε τα με μία πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν. Μόλις διπλασιαστούν σε μέγεθος, ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
Συτναγή #2 – Λαζαράκια με κανέλα
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι
- 40 γραμμάρια νωπή μαγιά
- 1/5 ποτήρι ζάχαρη
- Λίγο αλάτι
- 1/3 ποτήρι ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές του γλυκού κανέλα
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- γαρύφαλλα για τη διακόσμηση
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το νερό και διαλύστε μέσα σε αυτό τη μαγιά. Στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι και ανακατέψτε. Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώστε μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια και να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
Πλάστε τα λαζαράκια και βάλτε τα γαρύφαλλα για μάτια. Απλώστε σε ένα ταψί, αντικολλητικό χαρτί και τοποθετήστε τα λαζαράκια στη σειρά. Σκεπάστε τα με μία πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν. Μόλις διπλασιαστούν σε μέγεθος, ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
Δείτε παρακάτω ιδέες για τη διακόσμησή τους από μαμάδες που έφτιαξαν τα #lazarakia τους και τα δημοσίευσαν στο Instagram.