Γρήγορη συνταγή για μηλόπιτα - Τα οφέλη των μήλων για τα παιδιά
- Εύκολη τριφτή μηλόπιτα της μαμάς
- Τα οφέλη του μήλου στην παιδική διατροφή
Αυτή η ψιχουλιαστή, τριφτή μηλόπιτα γίνεται με ένα μπολ, ένα πιρούνι και ένα τρίφτη. Είναι τόσο γρήγορη και νόστιμη που θα την κάνετε ξανά και ξανά!
Φέρτε το βούτυρο και το αυγό σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χρησιμοποιήσετε.
Τρίψτε τα μήλα, περιχύστε τα με λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν, και αφήστε τα λίγα λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους. Σφίξτε τα και στραγγίστε τα με τα χέρια σας ώστε να φύγει η περίσσια υγρασία και μετά προσθέστε τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά. Τα μήλα θα βγάλουν κι άλλο ζουμί, αλλά αυτό το χρειάζεστε για να γίνει η γέμιση ωραία και μαρμελαδένια.
Η μηλόπιτα αυτή τρώγεται ωραία ζεστή (με λίγο παγωτό βανίλια!) ή και κρύα με ένα φλυτζάνι καφέ ή τσάι.
Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και δε θα χάσετε!
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash
Θερμίδες: 480 kcal
Συστατικά
Για τη ζύμη:
- 1 φαρίνα που φουσκώνει μόνη της (ή 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ένα φακελάκι μπέικιν πάουντερ)
- 250 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κουταλάκι βανίλια
- 1 μεγάλο αυγό
Για τη γέμιση:
- 4-5 μήλα κόκκινα, μέτρια σε μέγεθος
- 2 κουταλιές χυμό λεμόνι
- 1 κούπα ζάχαρη (άσπρη ή καστανή ή μισή-μισή)
- 1 κοφτή κουταλιά κανέλα
- ‘Ένα ταψί 25 εκ. και άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Οδηγίες
Βήμα 1ο: Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις και βουτυρώστε ελαφρά ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ.
Βήμα 2ο: Σε ένα μπολ ανακατέψτε με ένα πιρούνι τη ζάχαρη και τη φαρίνα (ή το αλεύρι και το μπέικιν). Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε με το χέρι σας μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα. Προσθέστε το αυγό και τη βανίλια και ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί μία μπάλα ζύμης.
Βήμα 3ο: Χωρίστε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη, αφήστε το ένα τρίτο καλυμένο να ξεκουραστεί στον πάγκο της κουζίνας ή στο ψυγείο. Απλώστε την υπόλοιπη ζύμη, κομμάτι-κομμάτι, με τα χέρια σας στο ταψί. Θα καλύψετε όλο το ταψί και μαζί λίγο από τα πλαϊνά ώστε να σχηματιστεί κάτι σαν βάση τάρτας.
Βήμα 4ο: Στο ίδιο μπολ, τρίψτε τα μήλα (με ή χωρίς τη φλούδα) περνώντας τα από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Περιχύστε τα με το χυμό του λεμονιού.
Βήμα 5ο: Σφίξτε τα με τα χέρια σας και στραγγίστε ώστε να φύγουν τα περίσσια υγρά και προσθέστε τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατέψτε καλά και γεμίστε το ταψί.
Βήμα 6ο: Τρίψτε το υπόλοιπο ζυμάρι πάνω από τα μήλα με τα χέρια σας, ώστε να σχηματιστούν ακανόνιστα ψίχουλα. Προσέξτε να σκεπάσετε τη γέμιση ομοιόμορφα με τα ψίχουλα ζύμης.
Βήμα 7ο: Ψήστε στη μεσαία/κάτω σχάρα για 50-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήστε τη μηλόπιτα να κρυώσει και πασπαλίστε την με ζάχαρη άχνη.
Καλή σας όρεξη!
Τα οφέλη του μήλου στην παιδική διατροφή
- Ρυθμίζει το βάρος του σώματος.
- Το 85% του μήλου είναι νερό, συνεπώς είναι ένα φρούτο με λίγες θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες.
- Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
- Η συχνή κατανάλωση μήλων συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Το μήλο είναι ένα φρούτο που βοηθάει στον καθαρισμό του εντέρου και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης εντερικών προβλημάτων.
- Κάνει καλό στην καρδιά.
- Τα μήλα κάνουν καλό καρδιά και η συχνή κατανάλωσή τους θα κρατήσει τα καρδιακά προβλήματα μακριά.
- Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
- Το μήλο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες γεγονός που σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών.
- Δυναμώνει τα κόκαλα.
- Το μήλο είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο, θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν την υγεία και την ενδυνάμωση των οστών.