Η φοκάτσια είναι διάσημο ιταλικό ψωμί. Φαίνεται ότι προέρχεται είτε από τους Ετρούσκους της βορειοκεντρικής Ιταλίας είτε από την Αρχαία Ελλάδα. Ανεξάρτητα από την προέλευση της συνταγής της φοκάτσια, η ετυμολογία του ονόματός της φαίνεται πως βασίζεται στις ρωμαϊκές λέξεις «panis» και «focacius» που σημαίνει «ψωμί τζακιού» ή «ψωμί στο κέντρο».
Υλικά
Για το προζύμι
- 100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 100 γρ. νερό, χλιαρό (περίπου 35°C)
- 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 8 γρ. μαγιά ξηρή
Για τη ζύμη
- 380 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 260 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 60 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
- 25 γρ. ελαιόλαδο, + 40 γρ. έξτρα για το ταψί
- 20 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 10 γρ. αλάτι
Για τη σύνθεση
- 1 κ.γ. ανθό αλατιού
- 2 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
Για το σερβίρισμα
- πέστο βασιλικού
- ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες
- μοτσαρέλα
- σαλάμι αέρος
- ελαιόλαδο
- πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com