Παγωτό ube: Τι είναι και πώς θα το φτιάξετε
Ο Άκης Πετρετζίκης μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το παγωτό ube.
To ube ή αλλιώς μωβ γιάμ, που έγινε viral στα social media, είναι ένα λαχανικό που προέρχεται από τις Φιλιππίνες και θυμίζει στη γεύση γλυκοπατάτα. Χρησιμοποιείται σε πολλές παραδοσιακές συνταγές της χώρας και αν και η ονομασία «γιαμ» προέρχεται από τη λέξη «nyama» που στα Σουαχίλι σημαίνει «κρέας», στην πραγματικότητα το μωβ γιαμ δεν είναι κρέας, αλλά λαχανικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές όπως παγωτά, μαρμελάδες, γλυκά τύπου brownies, cheesecakes, μακαρόν, μπισκότα, αλλά και σούπες ή τάρτες. Στη συγκεκριμένη συνταγή δοκιμάστε να φτιάξτε το πιο εντυπωσιακό παγωτό... σε μωβ απόχρωση! Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μωβ πατάτες.
Υλικά:
- 250 γρ. ube, τριμμένο και κατεψυγμένο
- 60 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. γάλα καρύδας σε κονσέρβα
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com