Ρεβυθοκεφτέδες, πατατοσαλάτα και σκορδαλιά - Συνταγές για να φτιάξετε ό,τι σας αρέσει
Τρεις συνταγές για την 25η Μαρτίου και τη Σαρακοστή.
Από τη μία η 25η Μαρτίου και από την άλλη η Σαρακοστή, δεν μας αφήνουν περιθώριο για να σκεφτούμε κάτι άλλο για να φτιάξουμε για την οικογένειά μας. Θέλοντας να καλύψουμε όλες τις ανάγκες σας, παρακάτω σας δίνουμε συνταγές για να φτιάξετε ρεβυθοκεφτέδες που θα λατρέψουν τα παιδιά, πατατοσαλάτα για τις μέρες της νηστείας καθώς επίσης και σκορδαλιά για να συνοδέψετε τον μπακαλιάρο σας.
Συνταγή για νηστίσιμους ρεβυθοκεφτέδες
Υλικά:
- 2 κούπες βρασμένα ρεβίθια
- 2 μεγάλα κόκκινα ξερά κρεμμύδια
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι
- πιπέρι
- λάδι
- λίγο λεμόνι
- λίγο κύμινο
- καλαμποκάλευρο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Πολτοποιήστε τα ρεβίθια στο μπλέντερ (μούλτι).
- Βάλτε τα πολτοποιημένα ρεβίθια σε ένα μπολ και ρίξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αφού πρώτα τα ψιλοκόψετε στο χέρι.
- Ζυμώστε και αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο καλαμποκάλευρο.
- Πλάστε σε κεφτεδάκια και περάστε τα με λίγο αλεύρι.
*μπορείτε να πανάρετε με απλό αλεύρι ή φρυγανιά - Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε το λάδι καλά και τηγανίστε μέχρι να πάρουν οι ρεβυθοκεφτέδες σας ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα ή εναλλακτικά ψήστε τους στον φούρνο.
Πατατοσαλάτα
Υλικά:
- 5 μεγάλες πατάτες
- 5-6 τοματίνια
- 5-6 ελιές (χωρίς κουκούτσι)
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι
- πιπέρι
- λάδι
- ξίδι
Εκτέλεση:
- Πλύντε καλά τις πατάτες σας και βάλτε τις να βράσουν με τη φλούδα.
- Αφού βράσουν καλά, βγάλτε τις από τη φωτιά, βάλτε τις σε μια λεκάνη με κρύο νερό της βρύσης και αρχίστε σιγά -σιγά να τις ξεφλουδίζετε.
- Κόψτε τις πατάτες έπειτα σε κομμάτια (ούτε μεγάλα, ούτε μικρά) και βάλτε τις σε μια βαθιά σαλατιέρα.
- Ψιλοκοψτε το κρεμμύδι και το μαϊντανό και ρίξτε τα μέσα στις πατάτες.
- Κόψτε την ντομάτα σε κομμάτια και ρίξτε τη επίσης μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέστε τις ελιές, το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και το ξίδι.
- Ανακατέψτε και σερβίρετε.
Σκορδαλιά με πατάτα
Υλικά:
- 1 κομμάτι μπακαλιάρου
- 4-5 πατάτες
- 3 σκελίδες σκόρδο (αυξήστε αν θέλετε πιο έντονη τη γεύση)
- 10-14 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό λεμονιού
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα βάλτε νερό, το κομμάτι μπακαλιάρου και τις πατάτες.
- Μόλις βράσουν οι πατάτες, αφαιρέστε τον μπακαλιάρο που βρίσκεται στην κατσαρόλα
- Σουρώστε και κρατήστε ένα ποτήρι από το ζουμί τους.
- Βάλτε σε ένα μπολ τις πατάτες και με μια ξύλινη κουτάλα (αν έχετε γουδί βάλτε τις πατάτες εκεί) ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθούν. Προσθέστε το λάδι, το λεμονι και το σκόρδο που θα έχετε τρίψει στον τρίφτη.
- Αν το μείγμα σας είναι σφιχτό αραιώστε με το ζουμί που κρατήσατε στην άκρη.
- Δοκιμάστε τη σκορδαλιά σας και συμπληρώστε υλικά που πιστεύετε ότι λείπουν (λάδι, σκόρδο, αλάτι).
- Αν πάλι θέλετε η σκορδαλιά σας να έχει βελούδινη υφή τότε ανακτέψτε τον σε ένα μπλέντερ, μούλτι ή σε ένα μπολ με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ.