7 συνταγές για μπακαλιάρο (οι 2 είναι ιδανικές για παιδιά)
Θα διαλέξετε την παραδοσιακή συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά ή θα προτιμήσετε μια άλλη συνταγή από αυτές που σας προτείνουμε;
Την 25η Μαρτίου, ανήμερα της διπλής εορτής, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της Εθνικής Εορτής, είθισται στο οικογενειακό τραπέζι να τρώμε μπακαλιάρο συνοδεία σκορδαλιάς.
Αν και η 25η Μαρτίου πέφτει μέσα στην περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής, επιτρέπεται να φάμε ψάρι. Πρόκειται για μία από τις πρώτες εξαιρέσεις και εκείνη την ημέρα γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Όπως αναφέρει και το dogma.gr, πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία, καταλύονται το ψάρι, το λάδι και το κρασί.
Η δεύτερη ημέρα που γίνεται εξαίρεση της νηστείας, είναι η Κυριακή των Βαΐων, η οποία είναι Δεσποτική εορτή, αφιερωμένη δηλαδή στον επίγειο βίο του Ιησού, οπότε οι πιστοί καταναλώνουν και πάλι ψάρι, λάδι και κρασί.
Το έθιμο του μπακαλιάρου
Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς.
Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περίπου τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.
Με αφορμή την 25η Μαρτίου ακολουθούν 7 διαφορετικές συνταγές για να φτιάξετε τον μπακαλιάρο. Οι δύο αφορούν αποκλειστικά τα παιδιά.
Μπακαλιάρος με άγρια χόρτα
Υλικά:
- 1 κιλό μπακαλιάρο
- 1 κιλό άγρια χόρτα
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ξαλμυρίστε πολύ καλά τον μπακαλιάρο σας.
- Πλύνετε τα χόρτα, κόψτε τα και ζεματίστε τα.
- Σουρώστε τα και αφήστε τα στην άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.
- Σε μια κατσαρόλα βάλτε τα κρεμμυδάκια με λίγο λάδι μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέστε τις ντομάτες που θα έχετε περάσει από τον τρίφτη και ρίξτε τες μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε και χαμηλώστε τη φωτιά μέχρι να μαγειρευτούν ελαφρώς.
- Μετά από 20 λεπτά αφαιρέστε από το το μάτι της κουζίνας.
- Πάρτε ένα ταψί και στρώστε τα χόρτα, κόψτε τις σκελίδες σκόρδου στα 2 και ρίξτε τες μέσα στο ταψί.
- Στριμώξτε μέσα στα χόρτα τα κομμάτια μπακαλιάρου.
- Ρίξτε πιπέρι, ελαιόλαδο και ένα ποτήρι νερό.
- Αν θέλετε μέσα στο νερό μπορείτε να διαλύσετε 1 κ.τ.σ. πάστα ντομάτας.
- Βάλτε στον φούρνο και ψήστε.
- Μόλις ο μπακαλιάρος σας είναι έτοιμος, βγάλτε το ταψί από τη φωτιά.
Μπακαλιάρος με σκορδαλιά
Υλικά:
- 1 κιλό παστό μπακαλιάρο που θα έχετε ξαρμυρίσει
- Μπόλικο σπορέλαιο για το τηγάνισμα
- 300 ml μπύρα
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
Για τη σκορδαλιά:
- 4-5 πατάτες μεγάλες
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- λεμόνι
- αλάτι και λευκό πιπέρι
Δείτε πώς θα φτιάξετε τη συνταγή εδώ
Κρασάτος μπακαλιάρος με ντομάτα και βασιλικό
Υλικά:
- 5-6 φέτες ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο
- ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 2 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 1 μικρή πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
- πιπέρι
- φυλλαράκια βασιλικού
Δείτε πώς θα φτιάξετε τη συνταγή εδώ
Μπακαλιάρος με κουρκούτι
Υλικά:
1 φύλλο παστό μπακαλιάρο γύρω στα 800-1000 γρ.
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι:
- 1 κουτάκι μπύρα
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 αυγό
- 1/2 κ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
- Πιπέρι
Δείτε πώς θα φτιάξετε τη συνταγή εδώ
Μπακαλιάρος πλακί με τομάτες και πατάτες στο φούρνο
Υλικά:
- 1 κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
- 2-3 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
- ελαιόλαδο
- αλάτι-πιπέρι
- 1 δάφνη
- 2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
Δείτε πώς θα φτιάξετε τη συνταγή εδώ
Λουκουμάδες μπακαλιάρου για τα παιδιά
Υλικά:
- 350 γρ. μπακαλιάρος κατεψυγμένος ξαρμυρισμένος
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. αλεύρι σιταριού κίτρινο
- 20 γρ. νωπή μαγιά ή 1 κουταλιά ξερή.
- 250 γρ. περίπου χλιαρό νερό
- 1 αυγό
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, χωρίς το φύτρο
- 1 κουταλιά ξύδι
- 1/4 κουταλάκι ρίγανη
- 1/4 κουταλάκι μαντζουράνα
- ελάχιστο θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
Δείτε πώς θα φτιάξετε τη συνταγή εδώ
Πεντανόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου
Υλικά:
- 1 1/2 κιλό μπακαλιάρο, παστό
- 1 ποτήρι του νερού μπίρα
- 1 ποτήρι του νερού + 2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 αβγό, χτυπημένο
- ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1-2 κ.σ. ρακή
- 1 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή
- 2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Δείτε πώς θα φτιάξετε τη συνταγή εδώ