Φασολάκια - Το μαμαδίστικο καλοκαιρινό φαγητό (+τα μυστικά για να το φτιάξετε)

Πώς θα μαγειρέψετε ένα από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά φαγητά που τρώγονται παγωμένα και με συνοδεία φέτας.

Μαργαρίτα Νικολάου
Φασολάκια - Το μαμαδίστικο καλοκαιρινό φαγητό (+τα μυστικά για να το φτιάξετε)
Bigstock

Τα φασολάκια μπορεί να μη θέλουμε να τα δούμε κατά την παιδική μας ηλικία, όμως όταν μεγαλώσουμε γίνονται αγαπημένα μας.

Μπορεί τα παιδιά να σπρώχνουν το πιάτο μόλις δουν τα πράσινα φασολάκια, όμως πρόκειται για ένα από τα πιο comfort καλοκαιρινά φαγητά. Συνοδεύονται με πατάτες, φρέσκια ντομάτα, μυρωδικά όπως μαϊντανό ή μάραθο και ελαιόλαδο. Γι' αυτό άλλωστε ονομάζονται και λαδερά.

Τι θα λατρέψετε στα φασολάκια;

Ετοιμάζονται γρήγορα: Τα φασολάκια αν είναι φρέσκα θέλουν περίπου 10 λεπτά προετοιμασία και ακόμη 40 λεπτά μαγειρέματος.

Είναι απολαυστικά: Συνοδέψτε τα απλά με μια φέτα ψωμί και φέτα.

Είναι ανακουφιστικά: Όπως αναφέραμε πιο πάνω τα φασολάκια για τους γονείς (και για αρκετά παιδιά) είναι comfort food το καλοκαίρι.

Είναι υγιεινά: Τα φασολάκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Υλικά που θα χρειαστείτε για να τα φτιάξετε:

Πράσινα φασολάκια: Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα καθαρισμένα φασολάκια ή απλά να πεταχτείτε στη λαϊκή της γειτονιάς σας για να αγοράσετε φρέσκα φασολάκια. Μπορείτε να διαλέξετε τα τσαούλια, τα πιο λεπτά και στρογγυλά ή τα μπαρμπούνια, τα πιο επίπεδα φασολάκια.

Ελαιόλαδο: Χωρίς ελαιόλαδο δεν μπορείτε να φτιάξετε νόστιμο λαδερό. Ποτέ να μην το αντικαθιστάτε με κάποιο άλλο λάδι ή βούτυρο ή μαργαρίνη.

Ντομάτες: Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ντομάτας, γι' αυτό και θα βρείτε νόστιμες, κατακόκκινες και ζουμερές ντομάτες που θα κάνουν το φαγάκι σας ακόμη πιο νόστιμο. Περάστε τις από τον τρίφτη ή κόψτε τις σε κυβάκια (καρέ).

Τι άλλα υλικά μπορείτε να βάλετε στα φασολάκια;

Αν και τα τρία παραπάνω υλικά αρκούν για να φτιάξετε τα λαδερά σας φασολάκια, υπάρχουν υλικά που μπορείτε να προσθέσετε ώστε να τα κάνετε ακόμη πιο νόστιμα.

Για παράδειγμα μπορείτε να προσθέσετε μερικά φρέσκα κολοκυθάκια και πατάτες, εκτός από τα μυρωδικά.

Φασολάκια κοκκινιστά στη χύτρα ταχύτητας

Υλικά για φασολάκια:

  • 1 κιλό φρέσκα φασολάκια έτοιμα για μαγείρεμα
  • 3 ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή κομμένες κυβάκια (καρέ)
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κόκκινο ξερό κρεμμύδι
  • 1 κ.τ.σ ξύδι
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 μικρά κολοκυθάκια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 μεγάλες πατάτες (κομμένες κυδωνάτες)
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο μάραθο ψιλοκομμένο ή άνηθο

Πώς θα τα φτιάξετε:

  1. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και βάλτε τα φασολάκια μέχρι να γυαλίσουν.
  2. Προσθέστε το ξερό κρεμμύδι που θα έχετε ψιλοκόψει.
  3. Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι, προσθέστε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες.
  4. Ανακατέψτε για 1-2 λεπτά και έπειτα προσθέστε τις ντομάτες, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι και τη ζάχαρη.
  5. Ανακατέψτε πολύ καλά.
  6. Συμπληρώστε με λίγο νερό και μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε στο μισό τη θερμοκρασία, μισοσκεπάστε με το καπάκι και βράστε για περίπου 40 λεπτά.
  7. Αν χρειαστεί συμπληρώστε με λίγο νερό.
  8. Μόλις τα φασολάκια σας μαλακώσουν και η σάλτσα χυλώσει, βγάλτε από την εστία της φωτιάς, ρίξτε μέσα στα μυρωδικά, ανακατέψτε και αφήστε να κρυώσει 5-10 λεπτά πριν σερβίρετε με φέτα και ψωμί.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved