Eggnog για παιδιά: To αγαπημένο χριστουγεννιάτικο ποτό χωρίς αλκοόλ
Η ιστορία του eggnog και μια συνταγή για να το φτιάξετε στα παιδιά σας.
Η ακριβής προέλευση του eggnog είναι άγνωστη. Έχει αγγλικές ρίζες, το βρίσκουμε τον 13ο αιώνα, εξελίχθηκε σε ποτό για τους αριστοκράτες και έγινε ένα δημοφιλές χριστουγεννιάτικο ποτό στην αποικιακή Αμερική. Το Eggnog παραμένει ένα δημοφιλές κοκτέιλ και η ιστορία του είναι τόσο συναρπαστική όσο και το ίδιο το ποτό.
Φτιάξτε κι εσείς το δικό σας Eggnog - Το ποτό των Χριστουγέννων
Γιατί ονομάζεται Eggnog;
Η λέξη eggnog μπορεί να μην έχει μεγάλη απήχηση. Το όνομά του θυμίζει αβγό (egg) και αυτό από μόνο του κάνει πολλούς να μην θέλουν καν να το δοκιμάσουν. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς πήρε αυτό το διάσημο πλέον όνομα.
Μια ιστορία υποστηρίζει ότι το eggnog προέρχεται από το «nog», μια παλιά αγγλική λέξη για τη δυνατή μπύρα. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να προέρχεται από το «noggin», μια λέξη για ένα μικρό φλιτζάνι που χρησιμοποιούνταν τον 16ο αιώνα. Μια άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα στους Αμερικανούς αποίκους που αναφέρονταν στα παχύρρευστα ποτά ως «grogs» και στο eggnog ως «egg-and-grog».
Eggnog: Φτιάξτε μόνες σας το δημοφιλές χριστουγεννιάτικο κοκτέιλ
Πότε έγινε το Eggnog χριστουγεννιάτικη παράδοση;
Ως ένα πλούσιο και συχνά αλκοολούχο ποτό, το eggnog έγινε οικείο στοιχείο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου σε όλες τις αποικίες και, τελικά, στη νέα χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών τη δεκαετία του 1700. Το Eggnog παρασκευαζόταν συχνά χωρίς αλκοόλ και κάθε περιοχή προσάρμοζε το ποτό στις προσωπικές της προτιμήσεις. Στο Νότο, για παράδειγμα, οι άνθρωποι προτιμούσαν το ουίσκι από το ρούμι.
Λέγεται ότι ο Τζορτζ Ουάσινγκτον επινόησε τη δική του συνταγή και ότι μόνο οι πιο θαρραλέοι καλεσμένοι έπαιρναν μέρος. Μια δημοφιλής συνταγή που αποδίδεται στον πρώτο πρόεδρο ήταν μια μεθυστική συνταγή από κονιάκ, ουίσκι σίκαλης, τζαμαϊκανό ρούμι και σέρι. Ωστόσο, σύμφωνα με το «The Old Farmer's Almanac» (και τους βιβλιοθηκονόμους στο Μάουντ Βέρνον), δεν βρέθηκε καμία συνταγή eggnog στο αρχείο της οικογένειας Ουάσινγκτον. Πρόκειται πιθανότατα για συνταγή του 19ου αιώνα.
Το Eggnog στον σύγχρονο κόσμο
Η βασική συνταγή για το eggnog δεν έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων: τα αυγά χτυπιούνται με ζάχαρη, γάλα, κρέμα γάλακτος και (συχνά) λικέρ ή δυνατό κρασί.
Eggnog για παιδιά χωρίς αλκοόλ
Εκτός από τις εκδοχές με αλκοόλ όμως, υπάρχουν και εκείνες χωρίς αλκοόλ και μια τέτοια θα σας δώσουμε σήμερα. Σερβίρετε στα μικρά σας ένα ποτήρι eggnog χωρίς αλκοόλ και αν περισσέψει; Χρησιμοποιήστε το την επόμενη μέρα για να φτιάξετε eggnog αυγόφετες.
Mocktails ή αλλιώς ποτά χωρίς αλκοόλ για παιδιά για τις μέρες των γιορτών
Υλικά:
- 6 αβγά
- ⅓ φλιτζανιού (75 mL) μέλι
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 4 κούπες (1 L) γάλα
- 1 κουταλιάς της σούπας υγρή βανίλια
- μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
- Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τα αβγά, το μέλι και το αλάτι.
- Ρίξτε προοδευτικά το γάλα (τα 500 ml αρχικά).
- Σε μέτρια φωτιά ανακατέψτε μέχρι να πήξει ελαφρώς το μείγμα σας. 12 με 15 λεπτά είναι αρκετά. (Μην το παραβράσετε)
- Βάλτε το σε ένα άλλο σκεύος και ρίξτε το υπόλοιπο γάλα (τα τελευταία 500 ml) και τη βανίλια.
- Τοποθετήστε το μπολ σε μπεν μαρί με παγωμένο νερό και ανακατέψτε καλά μέχρι να κρυώσει καλά. 15 λεπτά αρκούν.
- Σκεπάστε και βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
Μετά μπορείτε να το σερβίρετε.
Χριστουγεννιάτικο mocktail για μαμάδες σαν το γνωστό aperitivo
Tips:
- Αντί για γάλα, μόλις το βγάλετε από το μάτι της κουζίνας, μπορείτε να βάλετε 2 κούπες παγωτό βανίλια και να το ανακατέψετε με ένα μίξερ.
- Το eggnog μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για αρκετές μέρες.
- Σερβίρετέ το με σαντιγί και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
πηγές: bbcgoodfood.com / eggs.ca