Ζουμερά μπιφτέκια κοτόπουλο - Εύκολα, νόστιμα και υγιεινά
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα χορταστικό, ζουμερό μπιφτέκι;

Αυτά τα μπιφτέκια κοτόπουλο είναι απίστευτα ζουμερά και πανεύκολα στην προετοιμασία.
Έχουν μπόλικα μυρωδικά αλλά και καρότο για να παραμείνουν ζουμερά και να έχουν αυτή τη γλυκιά νοστιμιά (τόσο - όσο).
3 συνταγές για νόστιμα νηστίσιμα μπιφτέκια
Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με λαχανικά, σαλάτα, ρύζι, πατάτες ή να τα φάτε με ψωμάκια και σπιτική σως. Είναι τόσες οι επιλογές που έχετε και δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου με τα παιδιά γιατί τα μπιφτέκια είναι από τα αγαπημένα τους φαγητά.
Υλικά
- 1 κιλό κιμά κοτόπουλου
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά (προσθέστε άλλη 1 κ.σ. αν το μείγμα φαίνεται πολύ υγρό)
- 1-2 μικρά καρότα, τριμμένα πολύ ψιλά (1/3 - 1/2 φλιτζάνι)
- 1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο μέχρι να γίνει σχεδόν πουρές
- 3/4 φλιτζανιού φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι φέτα, θρυμματισμένη
- 1 κ.γ. κόλιανδρο (μπαχαρικό)
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
- Αλάτι & πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση
- Τρίψτε το καρότο χρησιμοποιώντας τις μικρότερες τρύπες του τρίφτη, ώστε να ενσωματωθεί καλύτερα στα μπιφτέκια.
- Στη συνέχεια τρίψτε το κρεμμύδι, ώστε να αποκτήσει σχεδόν υγρή υφή.
- Ψιλοκόψτε τον κόλιανδρο και θρυμματίστε τη φέτα.
Προετοιμασία καρότων:
- Σοτάρετε τα τριμμένα καρότα σε λίγο λάδι για 2-3 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν και να αποβάλουν την περιττή υγρασία.Εναλλακτικά, βάλτε τα στον φούρνο μικροκυμάτων για 60 δευτερόλεπτα με λίγες σταγόνες νερού για να μαλακώσουν γρήγορα.
- Σε ένα μπολ, αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί με τα μπαχαρικά και ανακατέψτε καλά. Αν το μείγμα φαίνεται πολύ υγρό λόγω του κρεμμυδιού, προσθέστε μια επιπλέον κουταλιά τριμμένη φρυγανιά.
- Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν καλύτερα οι γεύσεις.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Πλάστε τα μπιφτέκια (βρέχοντας τα χέρια σας για να μην κολλάνε) και πιέστε τα ελαφρώς.
- Τηγανίστε για 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν ροδίζουν πολύ γρήγορα, χαμηλώστε λίγο τη φωτιά.
- Μεταφέρετέ τα σε ένα ταψί και ψήστε για 4 ακόμα λεπτά ή μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 75°C.
Τα μπιφτέκια σας είναι έτοιμα για να τα απολαύσετε με τον τρόπο που θέλετε.
Πώς γίνονται τα καλύτερα μπιφτέκια;
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνθέσουμε το μείγμα με το οποίο θα φτιάξουμε τα μπιφτέκια μας; Ποιο είναι αυτό το «μαγικό» υλικό το οποίο έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει το μείγμα μας και να μας χαρίσει το πιο αφράτο αποτέλεσμα – το οποίο, βέβαια, για κάποιους, δεν είναι το ζητούμενο. Όποια κι αν είναι τα γούστα σας, όπως κι αν αγαπάτε να φτιάχνετε τα μπιφτέκια σας, o Ακης Πετρετζίκης προτείνει διαφορετικούς τρόπους για να τα ετοιμάσετε και να τα απολαύσετε.
Με ψωμί
Αυτή, είναι η πλέον κλασική συνταγή για μπιφτέκια. Με το ψωμί, τα μπιφτέκια μας γίνονται αφράτα και δεν στεγνώνουν εύκολα.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Επειδή μπορεί να θέλουμε να αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε ψωμί για την παρασκευή των μπιφτεκιών μας, προκειμένου να τα κάνουμε πιο ελαφριά.
Με φρυγανιά
Η φρυγανιά, αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική στην περίπτωση που δεν έχουμε ψωμί. Επίσης, μας δίνει ένα αρκετά γευστικό αποτέλεσμα.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Αν βάλουμε παραπάνω φρυγανιά, ή αν το μείγμα μας μείνει αρκετή ώρα παραπάνω στο ψυγείο, υπάρχει πιθανότητα να στεγνώσει γιατί η φρυγανιά απορροφά διαρκώς υγρασία.
Με βρόμη
Επειδή, με αυτόν τον τρόπο, τα μπιφτέκια μας γίνονται πιο θρεπτικά, ενώ ενισχύεται το κομμάτι των φυτικών ινών.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Αν το μείγμα μας μείνει αρκετή ώρα παραπάνω στο ψυγείο, λασπώνει και αλλάζει η υφή του κάτι το οποίο δεν θέλουμε.
Μόνο με κιμά
Αν θέλουμε να φτιάξουμε μπιφτέκια για burger, τότε αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος. Επιπλέον, αποτελεί μια καλή εναλλακτική για όσους δεν επιθυμούν να φορτώσουν το μπιφτέκι τους με επιπλέον θερμίδες και υδατάνθρακες π.χ. επιστρατεύοντας το ψωμί ανάμεσα στα υλικά τους.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Αν τα μπιφτέκια μάς αρέσουν πιο αφράτα, τότε αυτή δεν είναι η συνταγή για εμάς, μια και το αποτέλεσμα είναι λίγο πιο στεγνό από αυτό που θα παίρναμε αν π.χ. προσθέταμε ψωμί ή φρυγανιά στο μείγμα μας.
Με σόδα και ντομάτα
Είναι ένας πολύ έξυπνος και νόστιμος τρόπος για να πετύχουμε αφράτο αποτέλεσμα χωρίς την προσθήκη ψωμιού, φρυγανιάς ή βρόμης.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Αν μείνουν παραπάνω χρόνο στο ψυγείο, η σόδα θα αλλοιώσει τη γεύση τους.