Λαζαράκια: Τρεις εύκολες συνταγές για να τιμήσετε την παράδοση

Αναβιώστε το έθιμο φτιάχνοντας το Σάββατο του Λαζάρου, λαζαράκια.

Λαζαράκια: Τρεις εύκολες συνταγές για να τιμήσετε την παράδοση

Instagram / balkazaar_official

Τα λαζαράκια είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια που φτιάχνονται το Σάββατο του Λάζαρου. Έχουν το σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες, και συμβολίζουν την ανάστασή του.

Λαζαράκια: Το πασχαλινό έθιμο που οι μαμάδες κρατούν ζωντανό ακόμη

Είναι νηστίσιμα, δηλαδή δεν περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά. Για τον λόγο αυτό, σε αντίθεση με τα τσουρέκια, αλείφονται με ελαιόλαδο για να γίνουν πιο γυαλιστερά.

«Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν παλιότερα, μια και ο αναστημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πως είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…».

Σάββατο του Λαζάρου: Μιλήστε στα παιδιά για τα έθιμα

Αν και στη σύγχρονη εποχή τα λαζαράκια αγοράζονται ως επί το πλείστον έτοιμα από το τοπικό αρτοποιείο, παλαιότερα οι γυναίκες ζύμωναν τη ζύμη για τα λαζαράκια, σε σχήμα ανθρώπου, ως σύμβολο της ζωής που νικάει τον θάνατο. Ένα από τα λαζαράκια το κρατούσαν στο σπίτι όλο το χρόνο και είτε το έτρωγαν τον επόμενο χρόνο είτε το πετούσαν στη θάλασσα για να το φάνε τα ψάρια.

Λαζαράκια - Συνταγές

Υπάρχουν πολλές συνταγές για λαζαράκια με μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους.

Λαζαράκια με χυμό πορτοκάλι

Υλικά

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζανιού χυμό από πορτοκάλι
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • νερό χλιαρό όσο χρειαστεί
  • 1/2 κύβο νωπής μαγιάς
  • ½ κ.τ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.τ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • γαρύφαλλα (καρφάκια)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάλτε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και ελάχιστη ζάχαρη. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και σκεπάστε με με μια μεμβράνη μέχρι να ενεργοποιηθεί.
  2. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.
  3. Έπειτα ρίξτε σιγά σιγά το χυμό πορτοκαλιού και ζυμώστε.
  4. Αφού βάλετε το χυμό πορτοκαλιού ρίξτε σιγά-σιγά την μαγιά που είχατε στο πρώτο μπολ.
  5. Ζυμώστε και συμπληρώστε με χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη να είναι έτοιμη, να ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης και να μην κολλά στα χέρια.
  6. Αφού είναι έτοιμη η ζύμη σας αφήστε τη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Σε ένα ταψί βάλτε αντικολλητικό χαρτί και προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  8. Μόλις φουσκώσει η ζύμη σας, πλάστε τα λαζαράκια με όποιο τρόπο θέλετε.
  9. Μην ξεχάσετε τα σταυρωμένα χέρια και τα γαρύφαλλα για μάτια.
  10. Αφήστε τα να φουσκώσουν πριν τα βάλετε στον φούρνο και περάστε τα με λίγο μελόνερο (διαλύστε μέσα σε νερό μέλι) για να γυαλίσουν κατά το ψήσιμο.
lazarakia.jpg

Λαζαράκια με μαστίχα

Υλικά

  • 250 γρ. νερό
  • 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • 70 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 50 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το μπολ
  • 500 γρ. σκληρό αλεύρι
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. μαστίχα, σε σκόνη
  • 5 γρ. αλάτι
  • 48 ολόκληρα γαρίφαλα, για μάτια

Εκτέλεση

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com

Λαζαράκια με γαρύφαλλο και κανέλα

Υλικά

  • 350 γρ. χλιαρό νερό
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη ζύμη

  • 635 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 2 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. σπορέλαιο

Για την επάλειψη

  • 1 κ.σ. ζάχαρη διαλυμένη σε 50 γρ. νερό

Για τα μάτια

  • 40 ολόκληρα γαρύφαλλα

Εκτέλεση

  • Προσθέστε όλα τα υλικά από το "μείγμα 1" στον κάδο του μίξερ. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήστε στην άκρη για 10-15 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Σε ένα ξεχωριστό μπολ προσθέστε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατέψτε με ένα κουτάλι για να ενωθούν.
    Προσθέστε αυτό το μείγμα στον κάδο του μίξερ μαζί με το μείγμα μαγιάς. Ρίξτε μέσα το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο.
  • Χρησιμοποιήστε τον γάντζο για ζύμωμα και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια λεία και μη κολλώδη ζύμη, για περίπου 10 λεπτά.
  • Σκεπάστε τον κάδο με μια πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Ζυμώστε απαλά τη ζύμη με τα χέρια σας και χωρίστε τη σε 20 μπάλες. Στη συνέχεια πλάστε μπαστουνάκια και διακοσμήστε τις μπάλες όπως στη φωτογραφία.
Lazarakia.jpg

πηγή : mygreekdish.com

  • Διαλύστε τη ζάχαρη στο νερό και αλείψτε την επιφάνεια των ψωμιών.
  • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά.

πηγή συνταγής: mygreekdish.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved