Το cheesecake είναι γλυκό με μεγάλο αριθμό παραλλαγών, πχ. ψημένο ή ψυγείου, με αυγά ή χωρίς, με φρούτα αντί για μαρμελάδα, με τυρί ρικότα, ξινή κρέμα ή μυζήθρα αντί για τυρί κρέμα.
Αν και θεωρείται αμερικάνικο γλυκό, εκδοχές του γλυκού παρασκευάζονται για χιλιάδες χρόνια. Οι παλαιότερες αναφορές του γλυκού είναι από τη Αρχαία Ελλάδα, όταν ήταν δημοφιλές φαγητό και στα σχετικά συγγράματα που διασωζόνται αναφέρεται ως πλακούντας. Η μοντέρνα έκδοση του cheesecake όπως την γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε το 1872 από τον Ουίλιαμ Λώρενς στη Νέα Υόρκη, στη προσπάθειά του να παράγει ένα γαλλικό τυρί. Αντί για το συγκεκριμένο τυρί, δημιούργησε ένα τυρί κρέμα, το οποίο αργότερα πατεντάρισε ο Τζέιμς Κραφτ, και αποτελεί το κύριο συστατικό των τσίζκεϊκ ανά την υφήλιο.
Σήμερα λοιπόν σας προτείνουμε ατομικά cheesecakes που μοσχοβολάνε βανίλια και λεμόνι. Τι θα χρειαστείτε:
Υλικά
Για τη βάση
(50 γρ.) μπισκότα τύπου digestive
1/4 φλιτζάνι βούτυρο (60 γρ), λιωμένο
Κρέμα τυριού
300 γρ. τυρί κρέμα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (100 γρ.)
2 αυγά, θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 1/2 κουταλάκι σούπας (4 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
185 γρ. κρέμα γάλακτος θερμοκρασία δωματίου
Προαιρετικά
φράουλα μαρμελάδα
φρούτα εποχής