Το ψωμί στη διατροφή του παιδιού
- Μπορούν τα παιδιά να τρώνε ψωμί;
- Ποια είδη ψωμιού είναι τα πιο θρεπτικά;
- Σε τι ποσότητα μπορούν τα παιδιά να καταναλώνουν ψωμί;
- Αν τα παιδιά επιλέγουν τοστ, τί μπορούμε να προσθέτουμε στο τοστ τους;
Τα δημητριακά ολικής άλεσης συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής διατροφής για μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, το ψωμί αποτελεί ένα τρόφιμο που στο μυαλό πολλών καταναλωτών θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Αν αποφεύγετε την κατανάλωση του ψωμιού και αποτρέπετε και τα παιδιά από την κατανάλωση του ψωμιού δείτε παρακάτω γιατί αυτή η τακτική δεν είναι ενδεδειγμένη.
Μπορούν τα παιδιά να τρώνε ψωμί;
Το ψωμί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, που αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τα παιδιά, των οποίων οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της ανάπτυξης. Επίσης, το ψωμί περιέχει πρωτεΐνες και είναι πηγή φυτικών ινών που είναι ωφέλιμες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης και της χοληστερόλης στο αίμα. Ακόμη, το ψωμί είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το ψωμί είναι πολύ θρεπτικό για τα παιδιά.
Ποια είδη ψωμιού είναι τα πιο θρεπτικά;
Το ψωμί μπορεί να παρασκευαστεί από αλεύρι από μαλακό σιτάρι αλλά και από σκληρό ή δίκκοκο σιτάρι, καθώς και από σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι και βρώμη. Είναι ωστόσο σημαντικό να θυμάστε ότι συνήθως ακόμα και τα ψωμιά που παρασκευάζονται από κριθάρι, σίκαλη, βρώμη και καλαμπόκι περιέχουν και αλεύρι σίτου. Τα πιο θρεπτικά ήδη ψωμιού είναι εκείνα που παρασκευάζονται με άλευρα από δημητριακά ολικής άλεσης, όπου εκτός από το ενδοσπέρμιο, αλέθεται το πίτουρο και το φύτρο, γι' αυτό και περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Σε τι ποσότητα μπορούν τα παιδιά να καταναλώνουν ψωμί;
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε παιδιού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά αλλά και από το τί περιλαμβάνει συνολικά η διατροφή του. Οι ενεργειακές ανάγκες και οι απαιτήσεις των παιδιών σε θρεπτικά συστατικά εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο, το στάδιο της ανάπτυξης και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας που μπορεί να αξιολογήσει εξατομικευμένα τις ανάγκες του παιδιού σας.
Αν τα παιδιά επιλέγουν τοστ, τί μπορούμε να προσθέτουμε στο τοστ τους;
Καθώς το ψωμί του τοστ που κυκλοφορεί στο εμπόριο μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές ημέρες είναι συνήθως πλούσιο σε συντηρητικά, ζάχαρη και αλάτι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων και να επιλέγετε εκείνο το ψωμί με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί του τοστ και με άλλα είδη ψωμιού όπως ατομικά μικρά ψωμάκια για sandwich και ακόμα καλύτερα με σπιτικό ψωμί. Καθώς το τοστ και το sandwich αποτελεί μία πολύ εύκολη και πρακτική επιλογή τόσο για το σπίτι όσο και για το κολατσιό στο σχολείο είναι σημαντικό να μπορείτε να παρέχετε διαφορετικές εκδοχές στα παιδιά. Μερικά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με διάφορους συνδυασμούς είναι το τυρί χαμηλών λιπαρών, το αυγό, ο τόνος ή ο σολομός, το χούμους, το αβοκάντο αλλά και διάφορα λαχανικά. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε γλυκιές εκδοχές με διάφορα υλικά όπως το ταχίνι, το μέλι, τα φρούτα, και το φυστικοβούτυρο.
Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com