Ο σίδηρος αποτελεί ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, δηλαδή της πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα άλλα κύτταρα του σώματος.
Είναι απαραίτητος για:
- το μυϊκό μεταβολισμό
- τη διατήρηση του συνδετικού ιστού
- τη φυσική και νευρική ανάπτυξη των παιδιών
- την κυτταρική λειτουργία
- την παραγωγή ορμονών
- την τροφοδοσία του σώματος με οξυγόνο
Πόσο σίδηρο χρειάζονται τα παιδιά;
Οι συνιστώμενες ημερήσιες απαιτήσεις σε σίδηρο διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.
- 7-11 μηνών: 11mg ημερησίως
- 1-6 ετών: 7 mg ημερησίως
- 7-11 ετών: 11 mg ημερησίως
- 12-17 ετών (κορίτσια): 13 mg ημερησίως
- 12-17 ετών (αγόρια): 11 mg ημερησίως
Τί μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη σιδήρου στα παιδιά;
Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία στα παιδιά. Εάν τα παιδιά σας έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου, μπορεί να παρατηρήσετε ότι είναι ωχρά, ευερέθιστα, παραπονιούνται για πονοκεφάλους και ζαλάδες, έχουν αδυναμία συγκέντρωσης και δεν έχουν όρεξη για φαγητό. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε βραδύτερη ανάπτυξη, καθυστερημένη ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, καθώς ο σίδηρος υποστηρίζει και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε σίδηρο;
Το άπαχο κρέας, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα όσπρια, το σπανάκι, οι σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, οι σπόροι κολοκύθας, τα αυγά, ο αρακάς και τα ψάρια είναι πλούσιες πηγές σιδήρου.
Ωστόσο ο σίδηρος βρίσκεται με δύο διαφορετικές μορφές στα τρόφιμα, τον αιμικό (στο κρέας και τα ψάρια) και τον μη αιμικό σίδηρο (σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης). Ο μη αιμικός σίδηρος δεν απορροφάται το ίδιο εύκολα με τον αιμικό σίδηρο. Ο οργανισμός απορροφά καλύτερα τον σίδηρο όταν καταναλώνεται με μία πηγή βιταμίνης C. Φροντίστε λοιπόν να συνοδεύετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C στο διαιτολόγιο των παιδιών. Μερικά παραδείγματα τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C είναι το πορτοκάλι, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, οι ντομάτες, οι φράουλες, οι πιπεριές και οι γλυκοπατάτες.
Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com