«Κάνουμε εξωσωματική και νιώθω ότι… απομακρυνόμαστε!»

«Είμαστε μαζί 9 χρόνια. Προσπαθούμε τα 6 να κάνουμε παιδί χωρίς αποτέλεσμα. Αποφασίσαμε να κάνουμε εξωσωματική. Δοκιμάσαμε 3 φορές μέχρι τώρα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αρκετές φορές απογοητεύομαι. Νιώθω πως ούτε παιδί θα κάνουμε, ούτε και θα είμαστε μαζί για πολύ ακόμα… Πώς να αντιμετωπίσουμε ως ζευγάρι τη συναισθηματική μας φόρτιση;»

Θάνος Ασκητής
«Κάνουμε εξωσωματική και νιώθω ότι… απομακρυνόμαστε!»

Πολλά είναι τα ζευγάρια που έρχονται στο χώρο μας είτε γιατί νιώθουν ότι χάνονται στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, είτε για την καλυτέρευση της σεξουαλικής τους ζωής που ενώ ήταν καλή, μετά από την παραπάνω τεχνική, μπορεί ναι μεν να έκαναν το πολυπόθητο βλαστάρι τους, με τίμημα όμως τη μεταξύ τους σχέση και τον ερωτισμό τους…

Ναι, είναι γεγονός, πως αν και σήμερα υπάρχουν διάφορες μέθοδοι τεκνοποίησης και οι γυναίκες μπορούν πλέον να αποκτήσουν παιδιά έστω και σε πιο προχωρημένη ηλικία ή ακόμα και σε προβληματικές περιπτώσεις, τα ζευγάρια περνούν μία έντονα ψυχοφθόρα φάση στη κοινή τους ζωή, που αρκετές φορές μπορεί να τους στοιχίσει και να φέρει ψυχική ένταση, φόρτιση και σεξουαλική απομάκρυνση μέχρι και ψυχρότητα κάποιες φορές!

exosomaatiki

Ο λόγος δεν είναι άλλος, πέρα από το άγχος του υπογόνιμου ζευγαριού που προσπαθεί να γίνει γόνιμο, και που καθρεφτίζεται στη σχέση του. Μάλιστα, όταν το ζευγάρι έχει κάνει αποτυχημένες προσπάθειες, η απογοήτευση, η ματαίωση και τα δυσφορικά γενικότερα συναισθήματα μπορούν να μπλοκάρουν, όχι μόνο την καλή μεταξύ τους σχέση και επικοινωνία, αλλά και την ίδια την διαδικασία της εξωσωματικής. Λειτουργούν δηλαδή ως φαύλος κύκλος, μέσα από την αλληλεπίδραση του ενός προς το άλλο…

Η ένταση αυτή απλώνεται στη σχέση με νεύρα και απότομη πολλές φορές συμπεριφορά, χρεωστικό ρόλο κυρίως από τη γυναίκα προς τον σύντροφό της, νιώθοντας πως εκείνη «τα τραβάει όλα» εφόσον επιφορτίζεται και με τα απαραίτητα φάρμακα και ορμόνες που επιδρούν στο σώμα και στη ψυχοσύνθεσή της, ενώ εκείνος απλά… περιμένει!

exosomatiki

Ας μην αναφερθώ και στις περιπτώσεις εκείνες που γίνεται από γνωστούς και φίλους η γνωστή και ενοχλητική σε αυτή τη περίσταση ερώτηση: «Άντε, τι περιμένετε; Πότε θα κάνετε κανένα παιδάκι; Τα χρόνια περνούν και δεν θα μπορείτε μετά!» Μία ερώτηση που εκφράζει το ενδιαφέρον αλλά και πληγώνει το ζευγάρι που «θέλει» αλλά «δεν μπορεί». Η φόρτιση μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, καθώς προστίθενται και τα ενοχικά συναισθήματα μαζί με εκείνα του θυμού: θυμός γιατί το άφησαν τόσο πίσω, θυμός γιατί «δεν μπορούν», θυμός ο ένας προς τον άλλον, θυμός για τον ίδιο τον εαυτό και το σώμα που «αρνείται» να υπακούσει και να τεκνοποιήσει, θυμός για τον …θυμό!

Συνήθως, στα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης παρέχεται και η ψυχική φροντίδα του ζευγαριού που μπαίνει στη συγκεκριμένη διαδικασία. Αν όμως το ζευγάρι δεν νιώθει ότι καλύπτεται, χρειάζεται οπωσδήποτε να δει ειδικό που θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αυτή μεταβατική περίοδο, χωρίς να στοιχίσει στη σχέση του…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης:

«Προσπαθώ να κάνω παιδί. Πώς μπορώ να κάνω το ταξίδι λιγότερο εξαντλητικό;»
Πόσο επηρεάζουν τη σχέση του ζευγαριού οι διαδοχικές προσπάθειες εξωσωματικής;
Σύλληψη μετά από αποτυχημένη εξωσωματική: Πόσες πιθανότητες υπάρχουν;
Πόσες προσπάθειες εξωσωματικής, μπορεί να κάνει μια γυναίκα;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved