Πρώτη φορά μπαμπάς: Χρήσιμες συμβουλές

Είσαι μπαμπάς για πρώτη φορά; Μην πανικοβάλλεσαι! 

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Πρώτη φορά μπαμπάς: Χρήσιμες συμβουλές
Bigstock

Πώς ως μπαμπάς μπορείτε να βοηθήσετε κατά τη διάρκεια του τοκετού μέχρι το δέσιμο πατέρα-μωρού και πώς να «λάμψετε» στο νέο σας ρόλο!

1. Προετοιμαστείτε για την ημέρα του τοκετού

Υπάρχουν πολλές συμβουλές εκεί έξω σχετικά με το τι να περιμένετε ως νέος μπαμπάς αλλά εάν θέλετε να προσφέρετε περισσότερη πρακτική βοήθεια στην σύντροφό σας, θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε προγεννητικά σεμινάρια τοκετού, καθώς και όλες τις πρακτικές συμβουλές. Έτσι θα μάθετε για το τι πρόκειται να περάσει το σώμα της συντρόφου σας! Τα «σεμινάρια»- μαθήματα προσφέρουν επίσης συμβουλές για το πώς οι μπαμπάδες μπορούν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι οποίες μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν με το πολύ σημαντικό δέσιμο του πατέρα με το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

2. Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Καλώς ήρθατε στον νέο κόσμο της αλλαγής πάνας, του μπάνιου του μωρού και της προσπάθειας να ηρεμήσετε το μικρό σας όταν κλαίει. Μπορείτε να παίξετε ενεργό ρόλο από την αρχή και να εφαρμόσετε τις δεξιότητές σας όσον αφορά στη φροντίδα του μωρού. Η νυχτερινή «βάρδια» για να δώσετε στην μαμά ένα διάλειμμα μπορεί να είναι μια τόσο μεγάλη βοήθεια!

3. Μάθετε τι σημαίνουν τα σημάδια που σας δίνει το μωρό σας

Ξαφνικά έχετε ένα νέο μικροσκοπικό πλασματάκι που ζει μαζί σας! Θα χρειαστεί χρόνος για να μάθετε τι σημαίνουν το κλάμα και το γουργούρισμα.

Σύντομα θα εντοπίσετε ποια είναι τα σημάδια πείνας ώστε να τα προλαβαίνετε πριν καν ξεκινήσει το κλάμα. Τα σημάδια για ένα πεινασμένο μωρό μπορεί να περιλαμβάνουν πιπίλισμα των χεριών ενώ οι σπασμωδικές κινήσεις των άκρων μπορεί να είναι σημάδια κούρασης. Η αποστολή σας είναι να γίνετε μάστερ στην ανάγνωση αυτών των «συνθημάτων» και να είστε έτοιμοι με την πάνα όταν χρειάζεται!

4. Αποκτήστε επαφή «δέρμα με δέρμα»

Γνωρίζατε ότι κρατώντας γυμνό το μωρό σας στο στήθος σας φέρνει πολλά οφέλη; Αυτή η εγγύτητα μπορεί να ρυθμίσει τους καρδιακούς παλμούς και τη θερμοκρασία του. Μια εξαιρετική «πρακτική» και μια υπέροχη στιγμή καθώς θα απολαύσετε το δέσιμο πατέρα-μωρού.

5. Μιλήστε στο νεογέννητό σας

Κάθε λέξη που ακούει το μωρό σας, βοηθά στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του και στην ενίσχυση της σχέσης σας. Έτσι δώστε του ένα τρέχον σχόλιο για το τι κάνετε, ανεξάρτητα από το πόσο πεζή μπορεί να είναι η εργασία - «Ψάχνω ένα πανί για να σκουπίσω αυτό που μόλις έφτυσες!», καθώς και του ψιθυρίζετε πόσο το αγαπάτε φυσικά! Ακόμη και η ανάγνωση των αποτελεσμάτων ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ή των υπότιτλων από τις αγαπημένες σας ταινίες θα το κρατήσει χαρούμενο!

6. Προσφέρετε υποστήριξη την ώρα του θηλασμού

Είτε βοηθώντας την σύντροφό σας να νιώθει άνετα με μαξιλάρια ή με κάποιο χάιδεμα στην πλάτη είτε φέρνοντάς της ένα ποτήρι νερό χωρίς να το ζητήσει (οι μαμάδες μπορεί να διψάσουν πολύ καθώς θηλάζουνν) θα διαβεβαιώσετε ότι είστε δίπλα της!

7. Φροντίστε τη σχέση σας μετά τον ερχομό του μωρού

Όπως περιμένουμε, έχετε ήδη διαπιστώσει ότι ο ερχομός ενός μωρού είναι μια εμπειρία που αλλάζει την ζωή! Μερικές φορές όλα αυτά τα σχέδια που κάνατε πριν έρθει το μωρό μπορεί να μην είναι ακριβώς όπως νομίζατε. Θα νιώθετε επίσης αρκετά εξαντλημένοι. Μπορεί ακόμη να αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο προσαρμογής, οπότε μην ντρέπεστε να πείτε όχι σε απρόσκλητους επισκέπτες. Όπως και αν νιώθετε, συνεχίστε να μιλάτε και να είστε ειλικρινείς μεταξύ σας.

8. Αυτο-φροντίδα για τους μπαμπάδες

Το να είσαι νέος γονιός είναι δύσκολο και η φροντίδα του εαυτού για τους μπαμπάδες είναι ζωτικής σημασίας. Η άσκηση, ο ύπνος - όταν μπορείτε- και η διατήρηση επαφής με τους φίλους και την οικογένεια θα κρατήσει τις μπαταρίες ενέργειάς σας γεμάτες. Η συζήτηση με άλλους μπαμπάδες μπορεί να βοηθήσει επίσης! Εάν εσείς και η σύντροφός σας μπορείτε να απολαύσετε λίγο χρόνο αυτοφροντίδας μαζί, τότε αυτό είναι ακόμα καλύτερο!

9. Αναλάβετε δουλειές του σπιτιού

Δεν χρειάζονται πολλά. Θα μπορούσατε απλά να την εκπλήξετε μαγειρεύοντας της το αγαπημένο της φαγητό ή να κάνετε το καθημερινό σκούπισμα και σφουγγάρισμα. Κάντε αυτό που κάνετε καλύτερα, βάζοντας πρώτα τις ανάγκες του άλλου σας μισού! Καθώς επιστρέφετε στον ρυθμό της καθημερινότητας, κάντε μια συζήτηση για το πώς θα μοιράσετε τα οικιακά καθήκοντα, ώστε να είστε σαφείς και χαρούμενοι για το ποιος κάνει τι.

10. Τραβήξτε πολλές φωτογραφίες!

Τα μωρά αλλάζουν τόσο πολύ και τόσο γρήγορα. Οι πρώτες εβδομάδες και μήνες της μητρότητας θα περάσουν θολά, αλλά κρατήστε το τηλέφωνό σας φορτισμένο καθώς θα υπάρχουν πολλές φωτογραφίες. Είτε πρόκειται για φωτογραφίες μόνο του μωρού σας, είτε μαζί με την σύντροφό σας, συνεχίστε να τραβάτε φωτογραφίες όλη την ημέρα! Οι selfies με εσάς και τον γιο ή την κόρη σας είναι επίσης απαραίτητες. Και όχι, δεν χρειάζεται πόζα για να τις δημοσιεύσετε στα κοινωνικά μέσα, αλλά μόνο και μόνο για να μπορείτε να κοιτάζετε πίσω και να θυμάστε εκείνη την εποχή που γίνατε γονείς.

Πηγή: smababy.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved