Πώς επωφελείται το παιδί όταν ο μπαμπάς του διαβάζει ιστορίες πριν τον ύπνο

Αυτές οι μικρές «συναντήσεις» πατέρα-γιου ή κόρης ωφελούν όλη την οικογένεια.

Πώς επωφελείται το παιδί όταν ο μπαμπάς του διαβάζει ιστορίες πριν τον ύπνο
Bigstock

Όταν οι μαμάδες ανοίγουν την πόρτα του παιδικού δωματίου και βλέπουν τον σύζυγό τους να διαβάζει το αγαπημένο βιβλίο των παιδιών δεν τολμούν να τους διακόψουν. Κάθε άλλο, στέκονται στην πόρτα του δωματίου και κοιτάζουν με ένα χαμόγελο στα χείλη.

Τα οφέλη από την ανάγνωση ιστοριών

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology , οι μπαμπάδες που ασχολούνται με τα παιδιά τους μέσω της κοινής ανάγνωσης βιβλίων βλέπουν μια ανάπτυξη στις δεξιότητές τους ως γονείς, ενώ παράλληλα αυξάνονται η σχολική ετοιμότητα και η συμπεριφορά των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Η μελέτη αξιολόγησε 126 μπαμπάδες από την πόλη της Νέας Υόρκης που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Fathers Supporting Success in Preschoolers», το οποίο ενθάρρυνε το διάβασμα παραμυθιών και γενικότερα των βιβλίων με γονείς αλλά ειδικότερα με μπαμπάδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η συμπεριφορά τόσο των πατεράδων όσο και των παιδιών αλλά και η σχέση μεταξύ των ζευγαριών βελτιώθηκαν σημαντικά.

Έπαινος και περισσότερη στοργή

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μπαμπάδες έκαναν λιγότερες επικριτικές δηλώσεις στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και ενισχύθηκαν θετικές τεχνικές ανατροφής, όπως η έπαινος και στοργή μετά την αφήγηση ιστοριών. Επιπλέον, αυτές οι βελτιωμένες τεχνικές πειθαρχίας προάγουν καλύτερη ψυχολογική ανάπτυξη για τα παιδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ μακριά για να δούμε τα θετικά οφέλη αυτής της συνήθειας. Αρκετά νήπια ανυπομονούν να γυρίσει ο μπαμπάς τους σπίτι για να τους διαβάσει βιβλία και οι σύζυγοι που το κάνουν αυτό είναι οι καλύτεροι μπαμπάδες για τα παιδιά τους.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved