Έρευνα: Ποια είναι τα 5 πιο συχνά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι

Δεν χρειάζεται καταστροφολογείτε αλλά μην αγνοείτε τα πρόβληματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα έφηβα παιδιά σας.

Έρευνα: Ποια είναι τα 5 πιο συχνά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι
Bigstock

Τα εφηβικά χρόνια δεν είναι καθόλου ξέγνοιαστα σήμερα και υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς που νοιάζονται για να ελαφρύνετε αυτό το ψυχολογικό βάρος.

Μάλιστα, μια μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Pew έδειξε πως οι έφηβοι αντιμετωπίζουν βαριά ζητήματα τα οποία αφορούν την ψυχική τους ευημερία.

Οι άνθρωποι συχνά εξιδανικεύουν την εφηβεία και επικεντρώνονται στις θετικές στιγμές που συμβαίνουν αυτή την περίοδο . Δυστυχώς, οι έφηβοι αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα που μπορεί να τους «βγάλουν» εκτός πορείας.

5 κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των εφήβων

1. Κατάθλιψη

Η εφηβική κατάθλιψη γίνεται ολοένα και πιο συχνή και το 13% των εφήβων έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.

Τα κορίτσια, μάλιστα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη και αυτό αντανακλά τον ρόλο που παίζει η κοινωνική αποδοχή στη ζωή τους. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως κάθε έφηβος που έχει βιώσει κατάθλιψη στην εφηβεία θα φέρει τα συμπτώματα της κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή.

2. Άγχος

Με την πάροδο του χρόνου σημειώνεται πως σχεδόν το 32% των εφήβων έχουν κάποια μορφή αγχώδους διαταραχής.

3. Τυχερά παιχνίδια

Ένας αυξανόμενος αριθμός εφήβων ασχολείται με το διαδικτυακό στοίχημα, καθώς το διαδίκτυο δίνει απλόχερα ευκαιρίες συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια .

Ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό των εφήβων είναι εθισμένο στον τζόγο, ο εγκέφαλος είναι ευάλωτος στον εθισμό και ο τζόγος έχει σχεδιαστεί για να τους κρατά «γαντζωμένους» καθώς ελπίζουν για την επόμενη μεγάλη «νίκη» τους.

4. Σχολικός εκφοβισμός

Η κακή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει ανοίξει την πόρτα σε άμεσες μεθόδους εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού και το revenge porn. Στην πραγματικότητα, περίπου οι μισοί και οι μισές έφηβοι ανέφεραν πως έχουν βιώσει διαδικτυακό εκφοβισμό.

5. Έντονη σεξουαλικοποιημένη συμπεριφορά

Η σεξουαλική περιέργεια και η εξερεύνηση ξεκινούν στην πρώιμη εφηβεία . Τα μέσα ενημέρωσης αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν τεράστιο ρόλο στην πρώιμη σεξουαλοποίηση της νεολαίας.

Πώς να υποστηρίξετε το έφηβο παιδί σας

Το πιο σημαντικό βήμα που μπορεί να κάνει ένας γονιός είναι να δημιουργήσει ανοιχτή επικοινωνία και το δεύτερο είναι να τη διατηρήσει ακόμα και όταν αισθάνεται πως είναι αδύνατο.

Οι γονείς πρέπει να επιτρέπουν την παραχώρηση της ελευθερίας καθώς το παιδί προχωρά έτσι ώστε όταν ο έφηβος εμφανίζει σημάδια πέρα ​​από τη φυσιολογική κυκλοθυμία και μυστικοπάθεια, να μπορούν να επικοινωνούν τις ανησυχίες του.

Πηγή: choosingtherapy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved