Όταν το έφηβο παιδί σας έχει «υφάκι» - 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε

Πώς θα αλλάξετε το «υφάκι» του παιδιού σας - Ορίστε μερικά tips.

Όταν το έφηβο παιδί σας έχει «υφάκι» - 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε
Bigstock

Αν έχετε έφηβο παιδί τότε θα ξέρετε από πρώτο χέρι τι εννοώ με τον όρο «υφάκι». Αυτό το attitude ρε παιδί μου, η μικρο-ειρωνεία, τα νεύρα και γενικότερα η περίεργη και αψυχολόγητη διάθεση που έχουν.

Το έχετε ακούσει και θα σας το πω και εγώ. Βλέπετε ξέρω πολύ καλά από εφηβεία (το έχω περάσει) και το ζω ξανά - λίγο διαφορετικά- με την κόρη μου. Και από υφάκια ξέρω, και από νεύρα ξέρω και φυσικά ξέρω την ρίζα αυτής της εκρηκτικής συμπεριφοράς. Οι ορμόνες. Αυτές ευθύνονται για ό,τι συμβαίνει στο μυαλό και το σώμα τους.

Ναι, ανησυχώ πολύ για εσένα παιδί μου

Ας μιλήσουμε για ορμόνες

Τόσο οι μανούλες όσο και οι μπαμπάδες ξέρουν από ορμόνες. Η μανούλα μάλιστα το πέρασε και πιο πρόσφατα στην εγκυμοσύνη της (νεύρα, διακυμάνσεις στη διάθεση -σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;) και ο μπαμπάς άντεξε τις εναλλαγές διάθεσης της εγκύου συντρόφου του. Οπότε έχουμε περάσει από αυτή τη θέση όχι μόνο κατά τη διάρκεια της δικής μας εφηβείας, αλλά και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μας, γι' αυτό το πρώτο πράγμα που πρέπει να δείξουμε στα έφηβα παιδιά μας, όποια και αν είναι η διάθεσή τους, είναι κατανόηση.

Κάντε ένα βήμα πίσω και δώστε τους χρόνο και χώρο

Για θυμηθείτε; Τι θέλατε όταν είχατε τα νευράκια σας στην εγκυμοσύνη; Την ηρεμία σας και την ησυχία σας. Ε, αυτό θέλουν και τα έφηβα παιδιά σας. Δώστε τους χρόνο και χώρο να ηρεμίσουν, να σκεφτούν, να αναθεωρήσουν και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους. Οι ορμόνες κάνουν κάποιον να έχει νεύρα με όλους και με όλα. Στην δική μου περίπτωση αυτό κάνω, τις περισσότερες φορές και όταν έχω τον χρόνο και την πολυτέλεια να σκεφτώ πριν μιλήσω ή πριν αντιδράσω σε αυτό το υφάκι, που δεν κρύβω ότι κάποιες φορές με τρελαίνει.

Ταΐστε τα

Κι όμως, η πείνα δημιουργεί νευρικότητα από το πουθενά. Μπορεί τα παιδιά εκείνη τη στιγμή να μην το αντιλαμβάνονται, αλλά το μικρό τερατάκι μέσα τους θέλει να φάει. Κάτι γλυκό; Κάτι αλμυρό; Ούτε τα ίδια δεν ξέρουν τι θέλουν εκείνη την ώρα που ξεσπάνε, γι' αυτό φτιάξτε ή παραγγείλτε κάτι που θα καλμάρει το εφηβάκι σας. Popcorn, κοτομπουκιές, μπέργκερ, κρέπες με σοκολάτα, milkshake. Περιμένετε μερικά λεπτά και θα δείτε μια άλλη διάθεση μέσα σε ένα 15 από την ώρα που θα φάει. Η κόρη μου τρελαίνεται για κρέπες με σοκολάτα και τραγανό κοτόπουλο με πατάτες τηγανιτές.

«Μαμά μην είσαι delulu» - Το λεξικό της νέας ελληνικής slang

Ακούστε τα

Σίγουρα τις περισσότερες φορές οι ορμόνες κρύβονται πίσω από τα «νευράκια τσαταλάκια» των παιδιών μας, αλλά κάποιες φορές τις πυροδοτεί κάτι που έχει συμβεί στο σχολείο, τη δραστηριότητα ή το φροντιστήριο. Ίσως να μην τα πήγαν καλά σε κάποιο τεστ ή απλά να θέλουν μια γνώμη για κάτι που τους προβληματίζει. Γίνετε ο άνθρωπος που θα μιλήσουν και θα κλάψουν ακόμη και αν δεν το ζητήσουν. Τις περισσότερες φορές κάθομαι σιωπηλή δίπλα στην κόρη μου, χωρίς να διαφωνώ μαζί της, χωρίς να τη συμβουλεύω. Απλά την ακούω και την αγκαλιάζω.

Ζητήστε συγγνώμη

Η συγγνώμη δεν δείχνει ότι έχετε κάνει κάποιο λάθος απαραίτητα. Κάποιες φορές σημαίνει ότι εκτιμάτε τη σχέση που έχετε περισσότερο από το εγώ σας. «Συγγνώμη που είχες μια άσχημη μέρα. Τι μπορώ να κάνω για να νιώσεις καλύτερα;», «Ξέρω ότι δεν είσαι και στα καλύτερά σου και συγγνώμη που δεν μπορώ να σε βοηθήσω με κάποιο τρόπο. Θα ήθελες μήπως να πάμε μια βόλτα με το αυτοκίνητο ή να παραγγείλουμε πίτσα;». Ακόμη και αν το έφηβο παιδί σας αρνηθεί θα ξέρει ότι είστε εκεί για εκείνο. Έχω ζητήσει πολλές φορές συγγνώμη και φυσικά έχω κάνει πολλές βόλτες με το αυτοκίνητο. Τις περισσότερες φορές μάλιστα γυρίζουμε στο σπίτι με κρέπες ή burger.

Μην κάνετε τίποτα

Σίγουρα αυτό είναι δύσκολο, αλλά κάποιες φορές τα παιδιά μας δεν θέλουν τίποτε από εμάς. Θέλουν απλά να τα αφήσουμε να περάσουν μόνα τους από αυτό το στάδιο. Σίγουρα δεν λέω να τα αγνοήσετε, αλλά μην βιαστείτε να βελτιώσετε τη διάθεσή τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που αφήνω την κόρη μου να περάσει λίγο χρόνο κλεισμένη στο δωμάτιό της χωρίς να ασχοληθώ μαζί της. Στο τέλος πάντα καταλήγει να έρχεται στον καναπέ δίπλα μου, να κουκουλώνεται κάτω από την κουβέρτα και να με αγκαλιάζει δίχως να πει τίποτε.

«Δεν με καταλαβαίνεις» λένε οι έφηβοι στον γονιό - Ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή του

Δεν ξέρω και πολλά πράγματα από τη ζωή με ένα έφηβο παιδί. Τώρα τα ζω και τώρα μαθαίνω και εγώ να διαχειρίζομαι πολλά πράγματα, βάζοντας πολλές φορές τον εαυτό μου στη θέση της. Όλα τα παιδιά θα έρθουν αντιμέτωπα με τέτοια συναισθήματα, με νεύρα, γκρίνια και θα βγάλουν «υφάκι».

Προσπαθήστε να μην το πάρετε προσωπικά και να θυμάστε «μπόρα είναι θα περάσει», γιατί θα περάσει. Σας το εγγυώμαι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved