«Δεν με καταλαβαίνεις» λένε οι έφηβοι στον γονιό - Ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή του

Τι συμβουλεύει παιδοψυχολόγος. 

«Δεν με καταλαβαίνεις» λένε οι έφηβοι στον γονιό - Ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή του
Bigstock

Όσοι έχουν παιδιά στην εφηβεία έχουν ακούσει πολλές φορές τη φράση « Τι θέλω και σου μιλάω, δεν με καταλαβαίνεις» η οποία συνήθως συνοδεύεται από κλείσιμο πόρτας ή θορυβώδη αποχώρηση από το δωμάτιο.

Τα επιχειρήματα που προβάλλετε δεν του είναι ποτέ αρκετά ενώ αισθάνεστε ότι υπάρχει ένας τοίχος απροσπέλαστος μεταξύ σας (τη δεδομένη στιγμή).

Και εν μέρει ισχύει, γιατί ο έφηβος δεν σας ακούει, κοινώς «έχει κατεβάσει ρολά». Ακόμα κι αν ο τόνος της φωνή σας είναι ήρεμος κι εσείς μετράτε από μέσα σας μέχρι το 100 για να μην αρχίσετε να φωνάζετε, σας αγνοεί. Κι ίσως με τον τρόπο του σας προκαλεί να πείτε κάτι για να ξεσπάσει.

Και μπορεί για τους περισσότερους γονείς να είναι μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, για την παιδοψυχολόγο Dr. Becky Kennedy, πρόκειται για ένα φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξής τους.

Όπως εξηγεί, οι έφηβοι μεγαλώνουν και διερευνούν νέες ελευθερίες ενώ παράλληλα πώς μπορεί να μιλήσει στους γονείς για θέματα που δεν χρειάστηκε να μιλήσει ποτέ μέχρι τώρα.

efiveia-nevra.jpg

Πώς πρέπει να αντιδρούν οι γονείς όταν ο έφηβος λέει ότι δεν τον καταλαβαίνουν

Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο , η αλήθεια βρίσκεται στο συναίσθημα, όχι στα λόγια, επομένως ο έφηβος έχει ανάγκη τη στήριξή σας και θέλει να προσπαθήσετε να τον καταλάβετε.

Όταν λοιπόν σας κατηγορεί πως δεν το καταλαβαίνετε, η απάντησή σας πρέπει να είναι:« Κι όμως, καταλαβαίνω», « Προσπαθώ», « Βοήθησέ με τότε να καταλάβω».

Επίσης, είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι. Σαφώς κι είναι πιο εύκολο να το λέτε παρά να το κάνετε αλλά το να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να σταματήσετε να ενεργείτε με παρόρμηση θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Κι όπως επισημαίνει η Dy Becky, «η ηρεμία είναι μεταδοτική».

Τέλος, συνδεθείτε με τον έφηβο παιδί σας. Μη στέκεστε στα λόγια, τη σκληρότητά του ίσως, την επιθετική συμπεριφορά . Προσπαθήστε να δείτε τι κρύβετε πίσω από όλα αυτά. Μιλήστε του με αγάπη και δείξτε του ότι είστε εκεί για ο,τιδήποτε χρειαστεί.

Εφηβικός θυμός - Πώς αντιμετωπίζεται

Άλλωστε εφηβεία είναι θα περάσει...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved