Τι λαμπάδα να επιλέξετε για το βαφτιστήρι σας

Τι συμβολίζει η πασχαλινή λαμπάδα και πώς έχει διαμορφωθεί η παράδοση γύρω από αυτήν; Ανακαλύψτε την ιστορία της και πάρτε ιδέες για μοναδικές λαμπάδες που θα εντυπωσιάσουν στο βαφτιστήρι.

Τι λαμπάδα να επιλέξετε για το βαφτιστήρι σας
Bigstock

Το Πάσχα φθάνει σιγά- σιγά και όπως κάθε χρόνο οι πασχαλινές λαμπάδες είναι το σήμα κατατεθέν των ημερών αυτών! Πολλές και πολλοί από εμάς αρχίζουμε να ψάχνουμε ήδη την ιδανική λαμπάδα για το βαφτιστήρι μας.

Ας δούμε, όμως, πρώτα γιατί κρατάμε λαμπάδα στην εκκλησία το Μεγάλο Σάββατο;

Ιστορία της πασχαλινής λαμπάδας

Το έθιμο της λαμπάδας έχει τις ρίζες του στην εποχή των πρώτων Χριστιανών. Κατά τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια, όσοι και όσες ήθελαν να βαπτιστούν Χριστιανοί συνηθιζόταν να βαφτίζονται είτε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου είτε την Κυριακή του Πάσχα ανήμερα.

Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, υπήρχε πάντοτε μία λευκή λαμπάδα όπως και σήμερα.

Η σημασία της λαμπάδας τότε ήταν διττή. Συμβόλιζε δηλαδή:

  • Το φως στη ψυχή εκείνου/ εκείνης που αποφάσιζε να πιστέψει σε κάτι θείο και να βαπτιστεί
  • Σύμφωνα με τη θρησκεία, την νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο ως αποτέλεσμα της Ανάστασης του Χριστού.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί οι βαπτίσεις σταμάτησαν να γίνονται μόνο το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, όμως η λαμπάδα ταυτίστηκε με τις ημέρες του Πάσχα και παραμένει μέχρι και σήμερα παράδοση και σύμβολο της Ανάστασης.

Ιδέες για λαμπάδες

Παιχνιδολαμπάδα

Αν είναι σε ηλικία νηπιαγωγείου ή δημοτικού μην το σκέφτεστε καθόλου. Η μόνη λύση είναι παιχνιδολαμπάδες!

Σε αυτή την τόσο μικρή ηλικία κανένα παιδί δεν θα δώσει σημασία στο πόσο ωραίο είναι το κερί που διάλεξες. Το σημαντικό είναι η λαμπάδα να έχει δώρο τον αγαπημένο του ήρωα ή το αγαπημένο αρκουδάκι .

Όσο πιο εντυπωσιακό το παιχνίδι, τόσο πιο ευχαριστημένο θα είναι το βαφτιστήρι.

Λαμπάδα μπρελόκ

Αν το βαφτιστήρι είναι πιο μεγάλο χρειάζεστε μεγαλύτερη φαντασία και ίσως να βοηθούσε να κάνετε μία έρευνα πριν πάτε για τα πασχαλινά ψώνια. Έτσι θα βρείτε πρωτότυπες λαμπάδες που θα εντυπωσιάσουν.

Λαμπάδα με λουλούδια

Οι λαμπάδες με διακοσμητικά και σχέδια λουλουδιών κεντρίζουν πάντα το ενδιαφέρον. Το Πάσχα, άλλωστε, είναι η εποχή που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης, άρα τέτοιες λαμπάδες έχουν έναν ανοιξιάτικο συμβολισμό!

Boho λαμπάδα

Τα τελευταία χρόνια, το boho style κυριαρχεί στον τομέα της διακόσμησης. Η τεχνική του macrame έχει την τιμητική της στις λαμπάδες δίνοντας ένα ανάλαφρο αλλά παράλληλα κομψό ύφος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved