4 πράγματα που καλλιεργούν τη σχέση του νονού με το παιδί

Ο νονός και η νονά είναι οι πνευματικοί γονείς του παιδιού που βαφτίζουν.

Νίκη Παπανικολάου
4 πράγματα που καλλιεργούν τη σχέση του νονού με το παιδί
Bigstock

Η απόφαση να γίνεται νονός ή νονά πρέπει να είναι συνειδητή καθώς από τη στιγμή που βαφτίζετε ένα παιδί, έχετε ηθικό χρέος να βρίσκεστε στο πλάι του.

Τι συμβολίζουν τα πασχαλινά δώρα του νονού;

Ο καλός νονός δεν είναι εκείνος που είναι συνεπής μόνο στις υποχρεώσεις του: δώρα στις γιορτές και τα γενέθλια. Ναι, είναι σημαντικό να μην ξεχνάει τα γενέθλια του παιδιού, να δίνει τη λαμπάδα το Πάσχα και τα δώρα τα Χριστούγεννα, αλλά ο ρόλος του δεν περιορίζεται μόνο σε αυτού του είδους τις υποχρεώσεις.

Καλός νονός (και νονά) είναι εκείνος και εκείνη που ενδιαφέρεται για την ανατροφή του παιδιού χωρίς να παρεμβαίνει, που είναι στο πλάι του, ενημερώνεται για την προσωπική του ανάπτυξη, καλλιεργεί μια σχέση εμπιστοσύνης και είναι εκεί, διακριτικά, για ό,τι χρειαστεί.

Με άλλα λόγια, ο νονός και η νονά αναλαμβάνει μια πολύ σημαντική ευθύνη απέναντι στο παιδί που έχει βαφτίσει: να συμβάλλει στην ανατροφή του καλλιεργώντας του αρχές και αξίες.

paixnidia-nona.jpg

Μη ζητάτε από τον νονό του παιδιού σας να είναι συνεπής μόνο με τα δώρα

Πώς να χτίσετε μια ουσιαστική σχέση με το βαφτιστήρι σας

Αν γίνατε πρόσφατα νονός ή νονά ή σκέφτεστε να βαφτίσετε το παιδί φίλων σας, καλό είναι να γνωρίζετε πώς να καλλιεργήσετε μια ουσιαστική σχέση μαζί του.

Σταθερή παρουσία

Μπορεί τα παιδιά να περιμένουν τα δώρα του νονού και να τα έχουν συνδέσει με την παρουσία του, αλλά είναι στο χέρι σας να μην περιοριστεί μόνο σε αυτό. Σημασία δεν έχουν τα δώρα αλλά η επικοινωνία και η επαφή που έχετε με το βαφτιστήρι σας. Και κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μόνο με συχνή και σταθερή παρουσία στη ζωή του.

Χρόνος

Μια βόλτα, μια εκδρομή, ένα απόγευμα στο σπίτι για παιχνίδι είναι μερικές μόνο από τις απλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το βαφτιστήρι σας. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι είναι το πνευματικό σας παιδί. Επομένως, πρέπει να περνάτε χρόνο μαζί. Όχι από υποχρέωση ( ή για να «βγάλετε» την υποχρέωση) αλλά γιατί πραγματικά το θέλετε.

Smiling daughter giving mother festive presents on Mothers day

Όρια

Δεν αντικαθιστάτε τους γονείς. Δεν είστε απέναντί τους ούτε αποτελείται το άλλοθι του βαφτιστηριού σας κάθε φορά που χρειάζεται κάλυψη. Σέβεστε τα όρια που έχουν θέσει οι γονείς, λειτουργείτε πυροσβεστικά όταν χρειάζεται και δεν πυροδοτείτε συγκρούσεις. Είστε η ήρεμη φωνή της λογικής που έχει ανάγκη το βαφτιστήρι σας.

Αγάπη

Σίγουρα είναι μεγάλο βάρος να γνωρίζετε πώς έχετε την ευθύνη ενός παιδιού (ειδικά σε περίπτωση που πάθει κάτι ο γονιός). Όμως, ως πνευματικός γονιός έχετε δεσμευτεί να αγαπάτε και να είστε δίπλα στο παιδί που βαφτίσατε. Η αγάπη δεν κοστίζει και είναι πιο πολύτιμη από κάθε δώρο. Και τα παιδιά την έχουν ανάγκη όχι μόνο από τους γονείς, αλλά και τους ανθρώπους του στενού και ευρύτερου περιβάλλοντός τους. Κι εσείς ανήκετε σε αυτό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved