«Δεν πέρασα στις Πανελλήνιες» - Εναλλακτικές επιλογές σπουδών

Λέλες Θανάσης
Bigstock

Αποτυχία στις Πανελλήνιες: Τι να κάνετε αν δεν περάσετε.

H αυλαία των Πανελλαδικών εξετάσεων έπεσε τις προηγούμενες μέρες με την ανακοίνωση των βάσεων για τα πανεπιστημιακά τμήματα. Έτσι, η αγωνία για τους υποψήφιους φοιτητές που ανέμεναν τα αποτελέσματα για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή την φοίτησή τους σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ, έδωσε για κάποιους τη σκυτάλη στην ανακούφιση.

Προσαρμοστικότητα...το μυστικό του έξυπνου επαγγελματία

Οι μαθητές και οι υποψήφιοι δεν πρέπει να απογοητεύονται

Για αρκετούς όμως, η συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν ολοκληρώθηκε με τα επιθυμητά αποτελέσματα, γεγονός το οποίο τους οδηγεί στην αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων για τη συνέχεια της εκπαιδευτικής τους πορείας. Το αποτέλεσμα των πανελλαδικών εξετάσεων δεν είναι ικανό από μόνο του να κρίνει και να ορίσει την επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου, αφού αυτή αφορά μία πολυπαραγοντική και δυναμική διαδικασία η οποία μπορεί να διαμορφωθεί με διαφορετικούς τρόπους για τον καθένα. Εξάλλου, η πορεία της ζωής είναι γεμάτη προκλήσεις και αλλαγές.

Διεπιστημονικότητα: Εναλλακτικές σταδιοδρομίες με προοπτική

Οι μαθητές και οι υποψήφιοι δεν πρέπει να απογοητεύονται, αλλά να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα ως αφετηρία για τη δημιουργία μιας καινούργιας προοπτικής. Οφείλουν λοιπόν, δίχως χρονοτριβή να αναζητήσουν άλλες εκπαιδευτικές επιλογές, με βασικό γνώμονα την αυτογνωσία αλλά και τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωσή τους από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Αρχικά, τους δίνεται το δικαίωμα και η δυνατότητα συμμετοχής στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις, για να διεκδικήσουν εκ νέου του στόχους τους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, όταν η βαθμολογική απόκλιση υποψήφιου σε σχέση με τη σχολή επιθυμίας του είναι μικρή, ή στην περίπτωση που η ικανοποίηση από την εισαγωγή σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα δεν ήταν τελικά η αναμενόμενη, υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης του 10%, στο τέλος της ακόλουθης σχολικής χρονιάς.

Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις

Για ένα σημαντικό αριθμό μαθητών όμως, η συμμετοχή τους στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις δεν αποτελεί επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις. Η δυνατότητα φοίτησης μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης σε σύγχρονες ειδικότητες των δημόσιων ή ιδιωτικών ΙΕΚ είναι μία ικανοποιητική επιλογή, ενώ δεν πρέπει να αγνοείται και η δυνατότητα εγγραφής σε κάποιο ιδιωτικό κολλέγιο που προσφέρει προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Επίσης πολλοί νέοι, επιλέγουν τη φοίτηση τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, για να ακολουθήσουν τα όνειρά τους μέσα από προγράμματα που τους ενδιαφέρουν και αντικατοπτρίζουν τις κλίσεις τους. Σε αυτήν την περίπτωση, η επιλογή του πανεπιστημίου πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να μελετηθούν οι απαιτήσεις εισαγωγής και οι επαγγελματικές προοπτικές και ευκαιρίες που παρέχονται μετά τη φοίτηση. Χώρες όπως η Κύπρος, η Ολλανδία, η Ιταλία, και η Αγγλία αποτελούν διαχρονικά δημοφιλείς προορισμούς για τους φοιτητές, προκειμένου να ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση. Φυσικά, δεν πρέπει να αγνοηθεί δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αφού πλέον ελληνικά αλλά και ξένα πανεπιστήμια δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης τίτλων σπουδών χωρίς τη φυσική παρουσία των φοιτητών στα αμφιθέατρα.

Πώς να αποκτήσεις προσωπική και επαγγελματική ευημερία

Ο ρόλος του επαγγελματικού προσανατολισμού

Η ολοκλήρωση ενός βασικού πεδίου σπουδών και η απόκτηση του αντίστοιχου ακαδημαϊκού τίτλου διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην επαγγελματική βάση του ατόμου, αλλά και στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας η οποία πλέον χαρακτηρίζεται από εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς. Όλα τα παραπάνω έχουν ως κοινό τόπο τη δια βίου εκπαίδευση που προσφέρει τη δυνατότητα της επαγγελματικής ευελιξίας του ατόμου ώστε να μπορεί να μετακινηθεί από ένα επαγγελματικό κλάδο σε έναν άλλο, εφόσον το επιθυμεί, ή το απαιτούν οι συνθήκες. Ο ρόλος του επαγγελματικού προσανατολισμού σε αυτή τη διαδικασία κρίνεται αναγκαίος, με τη βοήθεια των συμβούλων σταδιοδρομίας. Μέσω της συμβουλευτικής και της διεξαγωγής έγκυρων και σταθμισμένων τεστ οι νέοι μπορούν να πάρουν αποφάσεις και να σχεδιάσουν την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία, ανοίγοντας τους δρόμους που επιθυμούν για τον μέλλον τους.

Λέλες Θανάσης
Επιστημονικός Υπεύθυνος Career Gate

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved