Πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Ο θεμέλιος λίθος για την εξέλιξη των μαθητών

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πορεία ενός μαθητή; 

Λέλες Θανάσης
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Ο θεμέλιος λίθος για την εξέλιξη των μαθητών
Bigstock

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μολονότι δίνει έμφαση στην απόκτηση εκπαιδευτικών και ηθικών εφοδίων επικεντρώνεται κυρίως στην προετοιμασία εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συχνά περιθωριοποιούνται οι πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου και τα πολύτιμα εφόδια που αποκτούνται, εστιάζοντας αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

«Δεν πέρασα στις Πανελλήνιες» - Εναλλακτικές επιλογές σπουδών

Ο ρόλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ωστόσο, κάθε σχολικό έτος αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο αυτής της διαδρομής, προσφέροντας όχι μόνο γνώσεις αλλά και πολύτιμες ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη και προετοιμασία για το μέλλον.Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι απλώς ένα προκαταρκτικό στάδιο, αλλά ο θεμέλιος λίθος πάνω στο οποίο χτίζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες των μαθητών. Η σημασία της έγκειται στο γεγονός ότι καθορίζει την εκπαιδευτική πορεία και τη στάση των παιδιών απέναντι στη μάθηση, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνει την προσωπικότητά τους και τους εξοπλίζει με τα πρώτα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις.

1657722114564-697273102-dimotiko-megalo-sxoleio-2.jpg

Τα χρόνια στο Δημοτικό σχολείο είναι αναμφίβολα η πιο καθοριστική περίοδος στη μαθητική διαδρομή. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης καλλιεργείται η αγάπη για τη μάθηση και το διάβασμα ενώ δομούνται τα πρώτα θεμέλια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η θετική εμπειρία των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνιες συνήθειες μάθησης, που θα τους συνοδεύσουν σε όλη τους τη ζωή.

Παράλληλα, οι μαθητές καλλιεργούν την αυτοπεποίθησή τους, χτίζοντας τις βάσεις για την μελλοντική τους πορεία. Σε αυτή τη περίοδο, αποκτούν γνώσεις σε βασικά μαθήματα όπως η γλώσσα, τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες αναπτύσσοντας δεξιότητες που θα τους προετοιμάσουν για τις απαιτήσεις της επόμενης εκπαιδευτικής βαθμίδας. Επιπρόσθετα, δίνεται έμφαση στις ανάγκες τους ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούνται οι ικανότητες τους και η κριτική σκέψη.Αναμφίβολα, σκοπός του σχολείου είναι η δυνατότητα να ανακαλύψουν οι μαθητές τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους μέσω των μαθημάτων και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, το σχολείο συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση, αφού οι μαθητές και οι μαθήτριες αλληλοεπιδρούν με τους συμμαθητές τους και αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες μέσω της ικανότητας για συνεργασία και επίλυσης των προβλημάτων. Μέσα στο σχολικό πλαίσιο, τα παιδιά μαθαίνουν να ακολουθούν τους κανόνες και να συμπεριφέρονται με σεβασμό απέναντι τόσο στους δασκάλους όσο και στους συμμαθητές τους. Αναγκαία, όμως, κρίνεται και η σωστή συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας, η οποία συμβάλλει στην επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων.

Μεταπτυχιακά: H ανάγκη εκπαίδευσης στη σύγχρονη αγορά εργασίας

Οικογένεια και σχολείο

Η οικογένεια πρέπει να έχει θετική στάση απέναντι στα παιδιά, στη διαρκή μάθηση ενώ να τονίζεται ο σημαντικός ρόλος του σχολείου στην αναπτυξιακή του πορεία.Το εκπαιδευτικό σύστημα από την άλλη οφείλει να προσαρμοστεί στις ανάγκες των μαθητών και στα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους. Σημαντικός πρέπει να είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών αφού αποτελούν πρότυπα για τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες.

Εκτός, από τη μετάδοση των γνώσεων τους ας μην παραλείψουμε το γεγονός ότι λειτουργούν και ως μέντορες βοηθώντας τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντα τους. Παράλληλα, δημιουργούν ένα θετικό κλίμα μάθησης και διάθεσης για τα παιδιά ως προς την εκπαιδευτική διαδικασία προσφέροντας μέσα από τη διδασκαλία και τις δραστηριότητες σωστά πρότυπα για την προσωπική τους εξέλιξη. Ο ρόλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και γενικότερα του σχολείου είναι ο σημαντικότερος για την εξέλιξη ενός μαθητή.

Back To School. Excited Child Ready For Primary School. Amazed Pupil On First Day Of Classes.

Πώς να αποκτήσεις προσωπική και επαγγελματική ευημερία

Σε αυτές τις ηλικίες είναι απαραίτητο να διαμορφωθούν προγράμματα σπουδών και δραστηριότητες που θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση των μαθητών ενώ θα τους βοηθήσουν να εξερευνήσουν σταδιακά τις κλίσεις τους. Η ανάγκη για αλλαγή είναι πλέον δεδομένη. Όλοι οι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν για να καταρτίσουν ένα μακρόπνοο σχέδιο, με στόχο τη δημιουργία ενός σχολείου στο οποίο θα επιθυμούσαν και οι ίδιοι να φοιτήσουν.

Λέλες Θανάσης
Επιστημονικός Υπεύθυνος Career Gate

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved