Soft Skills: Το εργαλείο για την προσωπική και επαγγελματική ευεξία

Κωστής Κατσανέβας
Bigstock

Οι ποιοτικές δεξιότητες είναι οι δεξιότητες που αφορούν την αλληλεπίδραση, την επικοινωνία, και τη συναισθηματική νοημοσύνη ενός ατόμου.

Η αγορά εργασίας βρίσκεται σε μία καμπή μεγάλων αλλαγών.

Πέρασαν οι εποχές των προηγούμενων γενιών όπου με συμβατικές γνώσεις και δεξιότητες μπορούσαν να εξασφαλίσουν μία μακροχρόνια καριέρα με ασφάλεια, προνόμια και καλό μισθό.

Πώς να αποκτήσεις προσωπική και επαγγελματική ευημερία

Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται κυρίως από ένα αβέβαιο άγραφο συμβόλαιο εργασίας το οποίο διαρκώς αλλάζει τους όρους του. Γι αυτό πρέπει να παραμένουμε επίκαιροι, να αναβαθμίζουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας μέσω της δια βίου μάθησης. Το πιο σημαντικό εργαλείο για να γίνουμε επαγγελματικά ευέλικτοι όμως (όπως απαιτεί η αγορά εργασίας σήμερα), είναι η ανάπτυξη των ποιοτικών μας δεξιοτήτων (soft skills).

Τι είναι οι ποιοτικές δεξιοτήτες (soft skills)

Οι ποιοτικές δεξιότητες είναι οι δεξιότητες που αφορούν την αλληλεπίδραση, την επικοινωνία, και τη συναισθηματική νοημοσύνη ενός ατόμου. Δεν έχουν να κάνουν με την τεχνική γνώση (hard skills), αλλά με την ικανότητα του ατόμου να εργάζεται αποτελεσματικά με άλλους και να προσαρμόζεται σε διάφορες επαγγελματικές και προσωπικές προκλήσεις. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την επικοινωνία, την κριτική σκέψη, τη συνεργασία, την επίλυση προβλημάτων, την γρήγορη μάθηση και την ενσυναίσθηση. Αυτές οι δεξιότητες έχουν καταστεί πλέον απαραίτητες στον σύγχρονο εργασιακό χώρο.Οι ποιοτικές δεξιότητες είναι απαραίτητες όχι μόνο για την επαγγελματική επιτυχία, αλλά και για την προσωπική εξέλιξη ενός ατόμου. Η απόκτηση αυτών των δεξιοτήτων επιτρέπει στα άτομα να διαχειρίζονται καλύτερα την επικοινωνία και τις διαπροσωπικές σχέσεις, κάτι που είναι κρίσιμο τόσο στο σχολείο όσο και στην εργασία αλλά και την ζωή.

Όπως αναφέρεται και στην έκθεση του World Economic Forum (Future Jobs Report 2023), οι ποιοτικές δεξιότητες γίνονται όλο και πιο απαραίτητες, καθώς οι τεχνολογικές αλλαγές επιβάλλουν την ανάγκη για προσαρμοστικότητα και ευελιξία.Η καλλιέργεια των δεξιοτήτων αυτών από μικρή ηλικία επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη και ικανότητες συνεργασίας, κάτι που θα τους βοηθήσει σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Προγράμματα εκπαίδευσης για soft skills - Τα οφέλη στους μαθητές

Είναι λοιπόν, εξίσου σημαντικές με τις παραδοσιακές ακαδημαϊκές γνώσεις και τις τεχνικές δεξιότητες. Επομένως, είναι αναγκαίο να ενσωματώνονται ως μέρος της διδακτικής ύλης προγράμματα ενίσχυσης για ποιοτικές δεξιότητες από το δημοτικό μέχρι και το λύκειο. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω δραστηριοτήτων όπως η ομαδική εργασία, τα project-based learning, και η διδασκαλία της συναισθηματικής νοημοσύνης. Με άλλα λόγια, οι μαθητές πρέπει να μάθουν από νωρίς πώς να επιλύουν συγκρούσεις, να συνεργάζονται και να επικοινωνούν αποτελεσματικά. Η ύπαρξη προγραμμάτων εκπαίδευσης για soft skills σε συνδυασμό με ακαδημαϊκά μαθήματα θα προετοιμάσει καλύτερα τους μαθητές για τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας.Μετά την δευτεροβάθμια η ανάπτυξη των soft skills είναι ακόμα πιο απαραίτητη. Η μετάβαση από την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην αγορά εργασίας μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά σε μια αγορά που αλλάζει ραγδαία.

Ποιες είναι οι σημαντικές ποιοτικές δεξιότητες

Όμως, τα άτομα που έχουν αναπτύξει ποιοτικές δεξιότητες έχουν σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα σε νέες καταστάσεις, να συνεργάζονται με συναδέλφους και να επιλύουν προβλήματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε τομείς όπου οι τεχνολογικές δεξιότητες δεν επαρκούν από μόνες τους.Ποιες όμως κρίνονται οι πιο σημαντικές ποιοτικές δεξιότητες του σήμερα; Σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Forum για το μέλλον της εργασίας, οι ποιοτικές δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η διαχείριση του χρόνου και η ευελιξία γίνονται όλο και πιο σημαντικές.

Οι εργοδότες πλέον δεν αναζητούν μόνο τεχνικές γνώσεις, αλλά και ικανότητες που θα βοηθήσουν έναν εργαζόμενο να συνεισφέρει στη συνολική επιτυχία της ομάδας και της εταιρείας. Με την αυτοματοποίηση και τις ψηφιακές αλλαγές να κυριαρχούν, οι άνθρωποι με ισχυρές ποιοτικές δεξιότητες είναι πιο περιζήτητοι από ποτέ.Οι ποιοτικές δεξιότητες είναι εξίσου σημαντικές με τις τεχνικές γνώσεις και πρέπει να καλλιεργούνται συστηματικά από την παιδική ηλικία μέχρι την επαγγελματική σταδιοδρομία. Η σύγχρονη αγορά εργασίας αναζητά άτομα που να μπορούν να προσαρμόζονται, να συνεργάζονται και να σκέφτονται κριτικά.

Επομένως, η ενσωμάτωση των ποιοτικών δεξιοτήτων στην εκπαίδευση και την προσωπική ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την μελλοντική επιτυχία.

Κωστής Κατσανέβας
Managing Director της Career Gate

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved