Η σοκολάτα όλα τα γλυκαίνει!
Ένα κέικ όλο σοκολάτα. Ιδανικό για όλες τις καιρικές συνθήκες. Με βροχή, με ήλιο, με χιόνια. Ένα σοκολατένιο κέικ είναι «πάντως καιρού». N' est pas?
Υ.Γ. Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.
Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.
Με αγάπη
Mamatsita
Υλικά
- 1 κουβερτούρα 200 γραμμαρίων
- 25 ml ελαιόλαδο
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 4 κ.τ.σ. αλεύρι αμυγδάλου
- 1 κ.τ.γ. υγρή βανίλια
- λίγο αλάτι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 5 αυγά
- 50 γραμμάρια ζάχαρη
- σαντιγί ή παγωτό (για το σερβίρισμα)
Βήματα
-
Σπάω μια κουβερτούρα 200 γρ σε κομμάτια και την λιώνω σε μπεν μαρί
-
όταν λιώσει και όπως είναι ζεστή της προσθέτω μισή κούπα (125ml) ελαιόλαδο και 150 γρ ζάχαρη κι ανακατεύω για να λιώσει η ζάχαρη
-
ύστερα την κατεβάζω από το μπεν μαρι και της προσθέτω 4 κ σ αλεύρι αμυγδάλου (δηλ αμύγδαλα τριμμένα στον πολυκοφτη), λίγο αλάτι, 1 κ γλ υγρή βανίλια, ξύσμα από 1 μεσαίο πορτοκάλι, και 5 κρόκους αυγών και ανακατεύω
-
Χτυπάω στο μίξερ τα 5 ασπράδια από τα αυγά σε μαρέγκα. (μόλις αρχίζουν τα ασπράδια να διπλασιάζονται σε όγκο τους προσθέτω 50 γρ. ζάχαρη) η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν σχηματιζονται μικρές κορφούλες που κρατάνε το σχήμα τους.
-
με μια σπάτουλα ρίχνω την μαρέγκα σε 3 δόσεις μέσα στη σοκολάτα κι ανακατεύω απαλά με φορά από κάτω προς τα πάνω
-
ρίχνω το μείγμα σε ταψάκι 20 εκ που έχω στρώσει στη βάση αντικολλητικο χαρτί κι έχω λαδώσει τα πλαϊνά και ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στον αέρα στους 180 για 40 μέχρι βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό
-
όταν κρυώσει πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη (προαιρετικό) και σερβίρω με χτυπημένη κρέμα γάλακτος