Συνταγή για το γιορτινό τραπέζι: Χοιρινό με δαμάσκηνα

Mamatsita

Νομίζω πως όταν μιλάμε για «επίσημα-εορταστικά τραπεζώματα», το τραπέζι των Χριστουγέννων κατέχει την πρώτη θέση.

Σ’ αυτό βάζεις όλη σου την μαεστρία. Ξοδεύεις ώρες στην κουζίνα να ετοιμάσεις λογιών λογιών εδέσματα, και νιώθεις πως «όλα πήγαν μια χαρά» όταν βλέπεις την ικανοποίηση στα πρόσωπα των συνδαιτυμόνων σου.

Κι όταν έρθει η ώρα να μαζέψεις το τραπέζι, να πλύνεις τα πιάτα, να τακτοποιήσεις την κουζίνα κι εισπράττεις κι εκείνο το φιλάκι συνοδεία λεκτικού…

-«Μπράβο σου, ήταν όλα υπέροχα!!!», εκείνη ακριβώς τη στιγμή το μυαλό σου τριβελίζει η «αγωνιώδης» σκέψη για το τι θα καταφέρεις να φτιάξεις για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς που να είναι εξίσου καλό ή ακόμη καλύτερο!

Μη νοιάζεσαι αγαπημένη!

Σου έχω «εορταστικό χοιρινό με δαμάσκηνα» να γλύφεις και τα δάχτυλα σου!

Εορταστικό χοιρινό με δαμάσκηνα λοιπόν, για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σου κι αυτό που θα χρειαστείς είναι:

1ον. Να πας μέχρι τον κρεοπώλη σου και να ζητήσεις 3 κιλά περίπου χοιρινή μπριζόλα με την πετσούλα της,
της οποίας όμως θα αφαιρέσει το κόκκαλο, θα δέσει με σπάγκο σε 4-5 σημεία (προσοχή: με σπάγκο, όχι με δίχτυ)
και θα χαράξει απαλά στα σημεία ανάμεσα στον σπάγκο.

2ον . Να γυρίσεις σπίτι και να ξεκινήσεις.

Για αυτό θα χρειαστείς

  • το χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 3 κ σ μουστάρδα απαλή
  • 3 κ σ μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι- πιπέρι
  • θυμάρι-ρίγανη
  • 250 γρ δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 1 κιλό πατατούλες στρογγυλές

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ θα ανακατέψεις αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ρίγανη και θα κάνεις ένα καλό μασαζάκι στο ρολό με αυτό το μείγμα.
  • Θα σφηνώσεις ανάμεσα στις σχισμές του κρέατος ένα με δύο δαμάσκηνα.
  • Θα βάλεις το κρέας στο ταψί και θα τοποθετήσεις γύρω του τις πατάτες (τις οποίες θα έχεις αλατοπιπερώσει) και τα υπόλοιπα δαμάσκηνα
  • Σε ένα γυάλινο βαζάκι με καπάκι θα προσθέσεις τον χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα , το μέλι, τον κύβο που θα τον τρίψεις με τα δάχτυλα σου και το ελαιόλαδο και θα ανακινήσεις καλά.
  • Θα περιχύσεις με αυτή την σάλτα κρέας και πατάτες. Θα προσθέσεις και ένα ποτήρι νερό και θα σκεπάσεις το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  • Θα ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 2μιση ώρες περίπου.
  • Στις δυόμιση ώρες θα το ξεσκεπάσεις, θα το περιχύσεις με την σάλτσα του και θα ανεβάσεις την θερμοκρασία στους 180. Θα το ψήσεις για ακόμα 40 λεπτά με μία ώρα περίπου, περιχύνοντας το με την σάλτσα του κάθε 15 λεπτά και γυρίζοντας το για να αποκτήσει τραγανή πετσούλα ομοιόμορφα.

Αυτό ήταν! Μόλις ετοίμασες ένα υπέροχο φαγάκι, μοσχομύρισε όλο σου το σπίτι και εισέπραξες πολλά μπράβο για το «ίσως» καλύτερο χοιρινό που έφτιαξες ποτέ!

Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Καλές γιορτές,
Με αγάπη
Mamatsita

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved