Δεν είχα ιδέα τι θα μαγειρέψω για το μεσημέρι. Πήρα το ποδηλατάκι μου κι έφυγα για λαϊκή.Σκέφτηκα πως αν βρεθώ σ’ αυτό το αγαπημένο μου, ζωντανό, φασαριόζικο, πολύχρωμο δρομάκι , δεν μπορεί κάτι θα κατέβαζε το κεφαλάκι μου.
Τα είδα λοιπόν μπροστά μου, «φρέσκα φρέσκα πρωινά», όπως έγραφε το ταμπελάκι τους.
Δίπλα τους αραδιασμένες μεγάλες, λαμπερές, όμορφες μελιτζάνες. Και δίπλα από μένα, μια κυρία που γέμιζε την τσάντα μουρμουρίζοντας στην φιλενάδα της, «θα τις κάνω παπουτσάκια».
Και τότε μου ‘ρθε!!!
Και ‘γω παπουτσάκια θα τα κάνω. Γύρισα στο σπίτι κι έπιασα δουλειά! Κολοκύθια παπουτσάκια νούμερο οικογενειακό!!!
Υλικά
1 κιλό κολοκύθια μεγάλα,
για τον κιμά
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κολοκυθάκι κομμένο σε κυβάκια
½ κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 ντομάτα φρέσκια τριμμένη
1 κ σ πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο
1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
Δες πως γίνονται τα κολοκύθια παπουτσάκια
Πλένω τα κολοκυθάκια και τα βάζω για λίγα λεπτά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, για ένα δυο λεπτά, ίσα να μαλακώσουν, όχι να βράσουν.
Στην συνέχεια τα ανοίγω στη μέση, αφαιρώ την ψίχα τους και τα γεμίζω με τον κιμά.
Για τον κιμά
Σοτάρω καλά τον κιμά και στη συνέχεια προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κομμένο κολοκυθάκι και την κόκκινη πιπεριά.
Σβήνω με το κρασί και προσθέτω τη ντομάτα και τον πελτέ που έχω αραιώσει σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό.
Προσθέτω τη ζάχαρη, αλάτι – πιπέρι, και 2 κ σ ελαιόλαδο.
Αφήνω τον κιμά να σιγοβράσει. Ο κιμάς πρέπει να είναι σφιχτός, χωρίς πολλά πολλά υγρά.
Επειδή όμως το φαγητό θέλει και λίγη σάλτσα για να βάλουμε στο σκεύος πριν τοποθετήσουμε τα κολοκυθάκια, μετά την πρώτη βράση κρατώ στην άκρη μια κουτάλα με σαλτσούλα.
Λίγο πριν σβήσω την φωτιά, ρίχνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Μέχρι να ετοιμαστεί ο κιμάς, ετοιμάζω την μπεσαμέλ.
Δεν ξεχνώ να τις ρίξω μπόλικο τριμμένο μοσχοκάρυδο και μπόλικο τριμμένο τυράκι.
Στο πυρίμαχο σκεύος ή στο ταψί που θα ψήσω, απλώνω την σάλτσα που είχα κρατήσει. Στη συνέχεια γεμίζω τα κολοκυθάκια με τον κιμά. Καλύπτω με μπεσαμέλ και πασπαλίζω με λίγο τριμμένο τυρί .
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για μισή ώρα περίπου ή μέχρι η μπεσαμέλ να πάρει το όμορφο χρυσαφένιο χρώμα της.
Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.
Με αγάπη
Mamatsita