Το θέμα είναι οι βάσεις που μπαίνουν, όχι οι βάσεις που βγαίνουν!

Νίκος Συρίγος

Μόλις η Εύα έδωσε το τελευταίο μάθημα στις Πανελλήνιες, περισσότερο ανακουφιστήκαμε εμείς, οι υπόλοιποι στην οικογένεια, παρά η ίδια.

Και αν η Έλενα, ούτως ή άλλως είναι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, οι άλλοι δύο πλην της Εύας, δηλαδή η μαμά και ο μπαμπάς, βγάλαμε ένα μεγάλο «ουφ».

Και γιατί πλέον μπορούμε να πούμε δεύτερη κουβέντα στη «μεγάλη» χωρίς τον κίνδυνο να στηθεί ο Τρωϊκός Πόλεμος – με την Εύα σε ρόλο Αχιλλέα και εμένα σε ρόλο Έκτορα να με πηγαίνει… συρτό με το άρμα γύρω από την Τροία- αλλά και διότι ήταν το τέλος, της πρώτης μεγάλης δοκιμασίας. Πολύ μεγάλης για παιδιά.

Πραγματικά προσπαθώ να καταλάβω γιατί σε μια ηλικία που τα παιδιά πιέζονται ούτως ή άλλως από τη φύση, η ελληνική κοινωνία με αυτό το άθλιο σύστημα Παιδείας (;) έχει αποφασίσει να τα πιέσει σε αυτό τον τραγικό βαθμό…

Και κυρίως γιατί δεν κάνουμε μία προσπάθεια να το αλλάξουμε;

Μία έστω και ας είναι ακόμη πιο αποτυχημένη από όσα κάνουμε χρόνια τώρα. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.

Είναι η Εύα. Πριν προλάβουμε λοιπόν να πούμε «Δόξα Σοι ο Θεός, τελείωσε» πήγαμε ξανά στο «Βοήθα Παναγιά!» Γιατί βοήθα; Γιατί θα βγουν οι βαθμολογίες και μετά οι βάσεις. Και που θα περάσει; Σε ποια σχολή; Και θα λειτουργεί η σχολή; Και σε ποιο μέρος θα είναι; Και τι θα βγει από εκεί που θα μπει; Και θα έχει επαγγελματική εξέλιξη; Το κυριότερο;;; Θα της αρέσει αυτό που θα κάνει; Θα το αγαπάει;

Ναι… Αυτό είναι το πρώτο και κύριο ερώτημα για τα παιδιά που ξεκινούν τώρα: Θα αγαπάς αυτό που θα κάνεις; Να το αγαπάς. Γιατί αν δεν το αγαπάς θα είσαι δυστυχισμένος μια ζωή. Θα περιμένεις να περάσει το οκτάωρο σου για να φύγεις. Αν είναι οκτάωρο και δεν είναι 9ώρο ή 10ώρο…

Κι όσο μεγαλώνουν οι ώρες, τόσο θα μεγαλώνει και η δυστυχία σου…Θα μεγαλώνει η δυστυχία σου και θα μικραίνει η ζωή σου. Αυτό θα πρέπει να έχει στο μυαλό του το παιδί πριν συμπληρώσει το μηχανογραφικό ή όπως αλλιώς λέγεται αυτό το χαρτί με τις «επιλογές» σπουδών.

Και για να το έχει θα πρέπει οι γονείς να του έχουν δώσει τις σωστές βάσεις.Να είναι ξεκαθαρισμένα στο μυαλό του όλα αυτά. Να ξέρει ότι η επιλογή δεν πρέπει να γίνει με οποιοδήποτε άλλο κριτήριο εκτός από την αγάπη για αυτό που θα κάνει. Μετά το οικονομικό και μετά η διευκόλυνση της μητρότητας (για τα κορίτσια).

Συμπέρασμα: Το θέμα είναι οι βάσεις που μπαίνουν, που έχουν μπει και όχι αυτές που… βγαίνουν από τους τύπους που παίζουν τις ζωές των παιδιών με μαθηματικές πράξεις, τον πρώτο που μπαίνει και τον τελευταίο!

Για ζωές μιλάμε. Για παιδιά μιλάμε.

Για παιδιά…

Νίκος Συρίγος

Διευθυντής του Onsports.gr / Ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΜΟΥΣΙΚΟΣ 98,6

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved