Πόνος στο στήθος στην εγκυμοσύνη: Τρόποι να ανακουφιστείτε φυσικά

Bigstock

Τι προκαλεί τον πόνο στο στήθος την περίοδο της εγκυμοσύνης και πώς θα ανακουφιστείτε με φυσικούς τρόπους.

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και προκαλείται από τις πολλές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Είναι ο πόνος στο στήθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φυσιολογικός;

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να γίνει αισθητός ακόμα και μία με δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Σύμφωνα με μελέτη από το την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, το 17% των εγκύων αναφέρουν την ευαισθησία στο στήθος ως ένα πρώιμο σύμπτωμα κύησης.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης δεν είναι κοινά για όλες τις γυναίκες και έτσι κάποιες μπορεί να μην παρατηρήσουν κάποια ευαισθησία στο στήθος. Επίσης, ο πόνος στο στήθος είναι και σύμπτωμα της έμμηνης ρύσης, συνεπώς καλό είναι για να βεβαιωθείτε ότι είναι σύμπτωμα εγκυμοσύνης να κάνετε ένα τεστ ή να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Ο πόνος στο στήθος δεν είναι οξύς, αλλά συνεχής και σχετικά ήπιος. Επίσης, το στήθος πρήζεται και νιώθετε μία γενική ευαισθησία στην περιοχή του μαστού, αλλά και στις θηλές. Εάν ο πόνος στο στήθος είναι ανυπόφορος καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τι προκαλεί τον πόνο στο στήθος την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Οι ορμονικές αλλαγές είναι αυτές που προκαλούν ευαισθησία στο στήθος και οι οποίες προετοιμάζουν το σώμα και στο στήθος για τον θηλασμό. Πιο συγκεκριμένα δείτε τις αιτίες ανά τρίμηνο.

Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Οι μαστοί αλλάζουν λόγω την αυξημένης παραγωγής οιστρογόνων, προγεστερόνης και της προλακτίνης και οι αλλαγές αυτές συνεπάγονται ευαισθησία στην ευρύτερη περιοχή.

Δεύτερο και τρίτο τρίμηνο: Τα επίπεδα των παραπάνω ορμονών εξακολουθούν να αυξάνονται. Τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσουν μυρμήγκιασμα στους μαστούς.

Πόνος στο στήθος στην εγκυμοσύνη: Πώς να ανακουφιστείτε φυσικά

Αγοράστε ένα στηθόδεσμο με καλή στήριξη

Καθώς το στήθος μεγαλώνει, είναι πιθανό να χρειαστείτε έναν καλό στηθόδεσμο με καλή στήριξη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας καλός στηθόδεσμος, θα πρέπει να πληρεί τις παρακάτω προϋποθέσεις.

  • Να καλύπτει ολόκληρο το μαστό και να τον κρατάει καλά
  • Έχει λάστιχο στο κάτω μέρος για να στηρίζει καλά το στήθος
  • Οι τιράντες μένουν στη θέση τους. Δεν είναι χαλαρές, ούτε πολύ σφιχτές
  • Έχει κούμπωμα για να μπορείτε να εφαρμόζετε κατάλληλα τον στηθόδεσμο

Δοκιμάστε έναν αθλητικό στηθόδεσμό

Εάν το μέγεθος του στήθους σας έχει αυξηθεί σημαντικά, δοκιμάστε έναν αθλητικό στηθόδεσμο που είναι πιθανό να σας βολέψει περισσότερο.

Χρησιμοποιήστε κομπρέσα

Εφαρμόστε στην περιοχή κρύες ή ζεστές κομπρέσες. Οι γνώμες διίστανται για το ποιες είναι πιο αποτελεσματικές.

Μην αγγίζετε την περιοχή

Εάν νιώθετε ευαισθησία στο στήθος, σίγουρα κάθε άγγιγμα θα επιδεινώνει τον πόνο. Επιπλέον, μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα και να ερεθίσετε ακόμα περισσότερο την περιοχή.

Πόσο διαρκεί ο πόνος στο στήθος;

Η διάρκεια διαφέρει ανά περίσταση. Μπορεί να νιώθετε έντονο πόνο στο στήθος ήδη από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ευαισθησία στο στήθος συνήθως γίνεται πιο έντονη το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο.

*Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved