Τα προβιοτικά νωρίς στην εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσουν την πρωινή ναυτία

Bigstock

Ναυτία κύησης: Τα προβιοτικά που μπορούν να τη μειώσουν

Το λέει η επιστήμη: Η λήψη προβιοτικών μπορεί να μειώσει την ναυτία και τους εμετούς νωρίς στην εγκυμοσύνη.

Η πρωινή ναυτία είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης και μάλιστα πιστεύεται ότι επηρεάζει το 85% των εγκύων γυναικών. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί προκαλούνται οι ναυτίες σε τόσες γυναίκες στην αρχή της εγκυμοσύνης, ούτε επίσης γιατί μερικές γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν καθόλου ναυτίες τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της εγκυμοσύνης τους.

Αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά είναι ότι η ναυτία και ο έμετος μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την έγκυο και ενώ διάφορα θρεπτικά συστατικά και βότανα μπορεί να βοηθήσουν (όπως η βιταμίνη Β6 και το τζίντζερ), μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη προβιοτικών μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο.

Πρωινή ναυτία και μικροβίωμα

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί συνήθως βακτήρια, που θυμίζουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και επιβιώνουν κατά την παραμονή και την διάβαση τους από την γαστρεντερική οδό. Εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της διατροφής και έχουν πολλά οφέλη όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες. Στην εγκυμοσύνη, μια περίοδος μεγάλων ορμονικών αλλαγών, αυξημένων επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση του μικροβιώματος, επηρεάζοντας άμεσα τον τρόπο λειτουργίας του γαστρεντερικού σωλήνα.

Η πρωινή ναυτία μπορεί να ξεκινήσει από την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μπορεί να διαρκέσει έως και την 22η εβδομάδα, λέει η Δρ. Ranae Yockey, μαιευτήρας και γυναικολόγος και διευθύντρια μαιευτικής στο Northwest Community Hospital.

Τα αποτελέσματα της λήψης προβιοτικών στην πρωινή ναυτία δεν είχαν εξεταστεί ποτέ μέχρι τώρα. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Davis, 32 συμμετέχουσες που ήταν έγκυες μεταξύ 14ης και 21ης εβδομάδας, έλαβαν ένα προβιοτικό συμπλήρωμα δύο φορές την ημέρα για έξι ημέρες, στη συνέχεια σταμάτησαν να τα λαμβάνουν για δύο μέρες και επανέλαβαν τον κύκλο αυτό για άλλη μια φορά. Η μελέτη διήρκεσε 16 ημέρες και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

Το προβιοτικό συμπλήρωμα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη αποτελούνταν από 6 στελέχη, αλλά τα περισσότερα ήταν από το είδος Lactobacillus.

Ζητώντας από τις συμμετέχουσες να καταγράφουν τα συμπτώματά τους 17 φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές μπόρεσαν να αξιολογήσουν εάν τα προβιοτικά μείωσαν τις περιπτώσεις ναυτίας και εμέτου, καθώς και τη δυσκοιλιότητα και τον χρόνο που εμφάνισαν ναυτία. Ζήτησαν επίσης από τις συμμετέχουσες να αξιολογήσουν την ποιότητα ζωής τους.

Η χρήση προβιοτικών συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα πρωινής ναυτίας

Αν και το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό και η διάρκεια της μελέτης μικρή, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: η πρόσληψη προβιοτικών μείωσε τα επεισόδια ναυτίας κατά 16%, μείωσε τις ώρες που ένιωθαν ναυτία μέσα στη μέρα οι συμμετέχουσες κατά 16% και μείωσε τα επεισόδια εμέτου κατά 33%. Η δυσκοιλιότητα βελτιώθηκε επίσης και οι έγκυες που πήραν μέρος στη μελέτη ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ζωής γενικά, σημειώνοντας ότι είχαν λιγότερη κόπωση και ήταν σε θέση να διαχειριστούν τις εργασιακές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις.

«Η ναυτία, ο έμετος και η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ασθενών. Μόλις η ναυτία και ο έμετος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξελιχθούν, μπορούν να κάνουν δύσκολη τη ζωή μιας εγκύου ακόμη και να νοσήλευτεί», λέει ο Albert T. Liu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας, σε δελτίο τύπου.

Είναι τα προβιοτικά ασφαλή στην εγκυμοσύνη;

Αν και δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για τη χρήση τους στην εγκυμοσύνη, τα προβιοτικά γενικά θεωρούνται ασφαλή για χρήση κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χρησιμοποιούνται. Θα παραμείνουν στο γαστρεντερικό σωλήνα, δεν θα επηρεάσουν το μωρό στη μήτρα», λέει η Mary Jane Minkin, MD, OB-GYN και κλινική καθηγήτρια Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής Επιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale.

Επειδή όμως η έρευνα για τα οφέλη των προβιοτικών κατά την εγκυμοσύνη είναι περιορισμένη, εάν έχετε έντονες ναυτίες και κάνετε εμετό πολλές φορές μέσα στην ημέρα, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας και ζητήστε του να σας πει τι να κάνετε, προτείνει ο Δρ Minkin.

Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να προσφέρουν και άλλα οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν ορισμένες λοιμώξεις στην εγκυμοσύνη και αποτρέπουν τον πρόωρο τοκετό.

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved